Foto: LETA
Rakstā iztirzāšu jautājumu: par ko balsot? Bet, pirms atbildēt uz šo jautājumu, jānovērtē līdzšinējās partijas un jāpasaka, par ko nebalsot.

Sāksim ar tām, pateicoties kurām atrodamies skarbajā Latvijas realitātē. Izvērtēsim, kuru partiju ministru dēļ ēdam poļu burkānus un baltkrievu kartupeļus, bet mūsu "tālpārvadājumu piena produkcija" cenas un, ne mazāk, kvalitātes ziņā atrodas bēdīgā stāvoklī.

Izvērtēsim arī, kuras partijas veidoja valdību un ir atbildīgas par to, ka izglītības darbā notikusi lejūpslīde valstiski nozīmīgajās inženierzinātnēs, bet politisko, socialo, vēstures, ģeogrāfijas un citu sabiedrisko zinātņu jauno speciālistu skaits sasniedzis draudīga bezdarba apmērus. Izveidojis vairs ne darba, bet politiskas žurnālistiskas kašķēšanās, konfrontāciju un neveselīgu politisku intrigu vidi.

Mūsu jaunā paaudze neaug darbam, saimnieciskai rosībai, bet bezmērķīgām diskusijām, kuras nekādi nav savienojamas ar mūžsenajām latviešu zemnieka, čaklā sējēja, tradīcijām. Izvērtēsim valdības vadītājus un finanšu ministrus, kuri deva valsts galvojumus un pieļāva naudas pazušanu "Liepājas metalurgā" un slimnīcām, kaut arī ar apziņu, ka, iespējams, kārtējo reizi būs izplānota kāda afēra naudas "pazušanai" caur lielākām un mazākām ostām.

Izvērtēsim, cik pamatoti izsniegti galvojumi Latvijas Olimpiskajai komitejai, "Latvijas Hipotēku" un "Zemes bankai", Privatizācijas aģentūrai, Valsts nekustamajiem īpašumiem, a/s "Latvenergo", Rīgas starptautiskajai lidostai, pašvaldībām piederošajai atkritumu savākšanas un apkalpošanas SIA Vidusdaugavas SPAAO, Rojas ostas pārvaldei, Skultes ostas pārvaldei, Mērsraga ostai, Salacgrīvas ostas pārvaldei, kā arī investīciju projektiem, vides investīciju projektiem, lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantiju programmai 2007.-2013.gadam.

Pirmā lieta, kas vēlētājiem tagad būtu jādara, ir Ministru kabinetam jāpieprasa informācija par uzskaiti, kas ir finanšu oligarhijas uzdevumā mērķtiecīgi sagrauta un plānu ekonomikas atjaunošanā.

Runa ir par sabiedrības produktivitātes veicināšanu. Otrā lieta, ko vēlētājiem būtu jādara, ir no Saeimas deputātu kandidātiem jāpieprasa neapiet tēmu par sabiedrības ekonomisko produktivitāti, tai skaitā par Latvijas dabas bagātību izmantošanu.

Trešā lieta, kas vēlētājiem būtu jādara, ir jāatsakās no to Saeimas deputātu atkārtotas ievēlēšanas, kuri pieļāvuši šīs nebūšanas. Un visbeidzot, no jaunajiem deputātu kandidātiem jāprasa, lai varas subjektam būtu atbildība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!