''Somijas pilsētā Haminā pirmā maija svētki parasti norit klusi. Tāds ir visu mazpilsētu liktenis. Ekonomiskais stāvoklis, kas katru gadu pasliktinās, arī ietekmē svētkus. Palielinājies noziegumu skaits pret cilvēkiem, galvenokārt uzņemto bēgļu dēļ. Tomēr, šogad svētki atšķiras ar dažām patīkamām niansēm,'' no Somijas raksta Leons Stiprais.

''Pēc Somijas prezidenta Sauli Nīnistes aicinājuma visā Somijā izliek putnu būrīšus. Putnu ir daudz. Ziemā pie katras mājas ir izlikta putnu barotava gan lielajiem, gan mazajiem putniņiem. Tas veicina to vairošanos. Somijā nav klejojošu kaķu un suņu, tāpat nav arī kūlas dedzināšanas neprāta. Tas veicina faunas un floras saglabāšanu un daudzveidību.

Šajā vasarā Haminas pilsētā notiek lielais notikums. ''Hamina Tattoo'' – Starptautiskais militārās mūzikas festivāls. Viesu būs vairāk nekā Haminas iedzīvotāju. Krāšņi 18 gadsimta tērpi, marša skaņas, teātra izrādes, nepārtrauktu koncertu virkne. Šogad pirmo reizi piedalīsies Ķīnas militārais orķestris, savukārt viens no pārsteigumiem – nepiedalīsies Krievijas militārais orķestris. Tā līdz šim nav bijis vēl nevienu gadu. Būs Šveices, Francijas, Zviedrijas, Igaunijas un vairāki Somijas militārie orķestri. Eksotiku ienesīs Tabago nacionālais muzikantu orķestris.

Pagaidām somu vēlmi pēc mūzikas aizpilda baznīcas koris rīta dievkalpojumā. Arī mazie ķipari no vietējās cirka skolas mēģina piešūt pavasarim krāsainus prieka spārnus.

Tirgus laukumā ar runām uzstājas Somijas sociāldemokrāti un Īstie Somi – vietējās partijas runasvīri.

Visur vīd somi ar baltām naģenēm. Tās apliecina, ka cilvēks ir pabeidzis vidusskolu un gatavs iet studēt. Šādas cepures pat baznīcā (sievietes) nēsā tikai Maija svētkos. Helsinkos gan nebija tik drūmi – tur tūkstošiem studentu balto naģeni svinīgi uzlika galvā sievietes skulptūrai. Par to esmu jau stāstījis, tādēļ neatkārtošos.

Pretēji Latvijai, īstais siltums te Somijā ir tikai pirmo dienu.

Somi mīl saldējumu. Pat tādā vēsā dienā kā šodiena vēroju pie kioskiem saldējuma ēdājus. Tiek dzerts speciāls Maija svētku dzēriens Sima. Tas ir putojošs un salds. Tam ir divi veidi – limonāde ar 0,7% alkoholu un bez tā. Pēdējais domāts bērniem. Našķēties iespējams ar cepumiem "žagariņi", kas apkaisīti ar cukuru un citi izstrādājumiem, kuri pieejami īpašos stendos visos veikalos.

Lai prieks Somijas un Latvijas cilvēkiem!'' raksta Leons Stiprais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!