''Nevar būt, daudzi nenoticēs. Tomēr, zināma taisnība man būs. Somijā Haminas pilsētā radās vairāki priekšnosacījumi šim krāšņajam notikumam,'' stāstu iesāk Leons Stiprais.

''Haminas pilsētas Rezerves virsnieku skolā RUK 21. un 22. oktobrī notika vecāku dienas. No visas Somijas uz atvērto durvju dienu atbrauca karavīru ģimenes locekļi.

Parasti 24. novembrī savu ikgadējo rudens atskaites koncertu sniedza Haminas pilsētas rezerves karavīru pūtēju orķestris. Jau ilgus gadus to vada kapteinis Juhans Leinonens (Juhani Leinonen).

Parasti kopā ar viņiem populāras melodijas dzied Mikko Jervinens (Mikko Järvinen) un Aleksanders Boršagovskis (Alexander Borshagovski). Tā kā atkārtoti rezerves virsnieka kursus iet Somijas tango karaliene Maria Tūstere (Maria Tyyster), koncerts notika šajā svētdienā.

Koncertu sāka kursanta formā tērptā Maria Tūstere. Skanēja patīkama, vokāli bagāta balss, kas raksturo šo neatlaidīgo meiteni. Viņai, gluži kā vīriem, patīk pārvarēt grūtības un uzvarēt. Pagājušajā reizē censone kursus nepabeidza "stresa lūzuma" dēļ, jo daba nereti neļauj savienot trauslo meitenes augumu ar lielām un ilgstošām fiziskajām slodzēm. Fiziskā slodze prasa, lai jau krietnu laiku pirms tās organisms lielās devās saņemtu kalciju, fosforu un D vitamīnus. Protams, arī sauli un C vitamīnu.

Jauno dziedātāju nomainīja pieredzējušais populāru melodiju dziedātājs Mikko Jervinens. Viņa tehniski pilnveidotā balss brīžiem ietvēra liriskos Itālijas skumjos akcentus.

Aleksanders Boršagovskis ir izteikti vīrišķīgas krūšu balss īpašnieks. Romantisko dzirksti piešķīra arī viņa pamanāmā frizūra.

Koncerta vidū Somijas tango karaliene parādās krāšņā sārtā garā kleitā.

Uz rokām redzami gaumīgi tetovējumi, kas apstiprina manu domu, ka šai zēniskajai meitenei patīk asi piedzīvojumi un uzvaras saldā garša. Šajā tērpā viņa – ierindniece, kura apveltīta ar karalienes titulu – var atļauties apkampt diriģentu kapteini. Daudzi vīrieši par šo mirkli būtu gatavi atdot daudz.

Tūkstoš cilvēku lielā zāle ar aplausiem atbalsta šīs drosmīgās un savdabīgās jaunās sievietes soli. Koncerta nobeigumā karaliene atkal pārtop par RUK kursanti, kurai ir jāciena savi priekšnieki.

Koncerta nobeigumā, pēc skatītāju neatlaidīgiem aplausiem, skan Somijas muzikālā ģēnija Sibēliusa "Jēgeru maršs".

Manēžas foaje manu uzmanību piesaistīja 1948. gadā veidots uzvaras kauss. Uz tā ik gadu iegravē gada labākā kursanta vārdu.

Man jāatvainojas lasītājiem par fotogrāfiju slikto kvalitāti. Koncerta laikā zālē lietot zibspuldzi bija neiespējami,'' uzsver Leons Stiprais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!