Portāla "Delfi" redakcijā vērsusies piecgadīgas meitenes māmiņa Zane Blūma, kura vēlas sacīt milzīgu paldies Jūrmalas pašvaldības policistam Ritvaram Germanam par krietnu rīcību, novēršot nelaimi un sniedzot atbalstu viņām abām ar meitu kritiskā brīdī.

Sestdien, 13. maijā, dodoties pastaigā ar meitu Salaspilī, Zane Blūma apstājās Zviedru ielas vidū uz saliņas pie luksoforā iedegtās sarkanās gaismas. Vērojot luksoforu, Zane nepamanīja, ka meita jau skrien pāri šosejai. Vienīgā automašīna, kas pārvietojās pa šoseju, nobremzēja burtiski dažus centimetrus no meitas kājām. No spēkrata izkāpa formā tērpts Jūrmalas pašvaldības policists un lūdza atļauju aprunāties ar Zanes meitu.

"Bērns stāvēja uz šosejas kā zemē iemīts un skatījās, kas notiks. Vadītājs izkāpa no auto Jūrmalas pašvaldības policista formas tērpā un palūdza man, vai drīkst parunāt ar manu bērnu. Es piekritu. Policists notupās un uzsāka sarunu. Paskaidroja, kādas sekas varēja būt un ka mamma ļoti raudātu. Teica, ka mammas roku nedrīkst laist vaļā, šķērsojot ielu. Saruna bija tik patīkama, bērns saprata," par notikušo stāsta Zane. Uz policista tērpa bijusi uzšuve R.Germans.

Zane policistam atzinusies, ka notikušajā ir līdzvainīga, jo nepietiekami pieskatīja savu bērnu. Tomēr policists izturējies ārkārtīgi saprotoši.

"Vēlos pateikties policistam par to, ka, pirmkārt, viņš paspēja apturēt auto. Otrkārt, par sapratni un patīkamu pamācību meitiņai," vēsta Zane un izteic novēlējumu, kaut policijā būtu vairāk tādu kā Jūrmalas policists.

Jūrmalas pašvaldības policijas priekšnieks Valdis Kivkucāns portālam "Delfi" pastāstīja, ka Zanes uzteiktais policists Ritvars Germans Jūrmalā strādā no 2015. gada septembra un ir viens no labākajiem pilsētas likumsargiem. 13. maijā Ritvars esot devies ciemos pie tēva, tāpēc arī šķērsojis Salaspili. Konkrētajā brīdī, kad notika sastapšanās ar Zani un meitu, viņš savus darba pienākumus nepildīja.

"Lai gan sliktu policistu mums te vispār nav," tūdaļ piebilst Kivkucāns. "Pēdējo gadu laikā, kad pieteikumu skaits uz policista darbu audzis, mēs esam stipri patīrījuši savas rindas. Ir no kā izvēlēties," klāsta Kivkucāns.

Policistiem dienu no dienas tiekot arī atgādināts, ka likumsargu darbs ir ne vien sodīt, bet arī palīdzēt. Pēdējā gada laikā Kivkucāns tāpat novērojis, ka arī cilvēki biežāk policijai par darbu izsaka pateicību, nevis sūdzas. Tomēr joprojām lielā daļā sabiedrības dominē negatīvs iespaids.

"Pēdējo divu gadu laikā man ir bijuši gadījumi, ka formas tērpā eju pa lielveikalu un tur bļauj mazs bērns, vārtās pa zemi. Māmiņas, nezinādamas, ko darīt, bērnam teikušas: "Re, nāk policists, es tevi viņam atdošu." Es viņām turpat arī paskaidroju, ka šādas attieksmes dēļ bērns grūtā brīdī baidīsies vērsties pie policijas pēc palīdzības," norāda Kivkucāns un aicina cilvēkus rūpīgi pārdomāt, kādu priekšstatu par policiju viņi rada saviem bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!