Foto: DELFI Aculiecinieks
"Dzelteni tauriņi līksmi dejoja pils rotondas pļaviņā. Sarkanmelni punktotās koka blaktis dzēra kļavu medalu, par kaut ko priecājās. Dzenis, kas nēsā sarkano kardināla cepurīti, skaļi telegrafēja novadam prieka vēsti," stāstu par pavasara mošanu Durbes pils parkā Tukumā iesāk "Delfi" aculiecinieks Leons Stiprais.

Arī sīlis ar kaprāļa uzšuvēm kaut ko aizrautīgi stāstīja visam parkam. Jo vietām tas ir kļuvis gluži vai par mūžamežu, citi koki un dzīvās radības nevar saskatīt. Kas tad ir noticis teiksmu parkā? Tikai vecie piepju celmi un izgāzto koku sakņu briesmoņi drūmi klusēja.

Izrādās, Tukuma ļaudis, pateicoties "Delfi" publikācijai, ir sākuši piešķirt daudzajiem parka dižkokiem tiem pienākušos goda titulus. Dižkokiem piešķir īpašu zīmi "Ozollapu", kas apliecinās, cik daudz Durbes parkā ir dižkoku. Noskaidrosies, vai Durbes parks nav unikāls ar lielo dižkoku skaitu.

"Protams, lai atrastu visus dižkokus, būs palīgā jāaicina Tukuma Jaunsardze. Jo visus kokus atrast aizaugušajā biezoknī nav iespējams," tā savā starpā čukstēja sniegpulkstenīši un citas pavasara puķītes.

Zīdastes savā bariņā stāstīja, ka naktī pie Durbes pieturas pulētā cementa galda savākušies Laika veči un sprieduši par Tukuma novada likteni. Viņi esot teikuši, ka ir vairāki priekšnoteikumi, lai Tukuma novadā sāktos "Zelta gadsimts".

Tas notikšot tad,kad parks atbrīvosies no brikšņiem, piepju un puvuma noburtajiem kokiem. Tad visi koki teiks paldies Tukuma ļaudīm. Bet svarīgi, lai Lutera baznīcas tornī dziedātu zelta gailis un lai Tukumā darbotos visi pilsētas pulksteņi, kas pašlaik klusē. Pulksteņiem jātikšķ gan tornī, gan stacijā. Tā būs pazīme, ka Tukuma ļaudis un visa Latvija iesoļos pārticības un miera gadsimtā.

Tādas, lūk, ziņas man vēstīja Durbes parks. Neticat? Aizejiet, paskatieties un ieklausieties paši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!