Foto: DELFI Aculiecinieks
"Varu teikt droši, ka iespējamam agresoram Somijā klāsies ļoti grūti," raksta Leons Stiprais, kurš papētījis Somijas māju saimniecisko un drošības sistēmu.

"Sākumā es jūsmoju par somu māju kāpņu telpām. Tīras drošas un skaistas. Te nevar būt tā, ka pirmā stāvā dzīvojošais iedomājas, ka var ielikt akmeni ārdurvīs un turēt durvis kāpņu telpā vaļā visu dienu. Somijā tas nav iespējams.

Jēdziens – privātīpašums te nekad nav ticis izkropļots. Kopīpašums ir privātīpašuma sastāvdaļa.

Somijā visās daudzstāvu mājās pirmie stāvi ir atvēlēti sabiedriskajām vajadzībām. Divriteņu turēšanai. Ir arī saldējamā kamera, kur ledusskapja temperatūra tiek uzturēta veselā istabā, kas sadalīta mazos kambarīšos. 

Pirmajā stāva ir vieta veļas mazgāšanai ar veļas mazgājamo mašīnu. Ir sabiedriskās dušas telpas, kur pēc iepriekšēja pieraksta vari iet dušā vai somu pirtī. Maksa tiek dalīta uz galviņām. Pirmajā stāva ir arī garāžu telpas kādām 3-6 automašīnām. Noteikti ir viegla tipa bumbu patversme, kas miera laikā tiek izmantota kā mantu glabātava, katram dzīvoklim sava.

Ārkārtas situācijās visas šīs telpas tiek pārvērstas par noliktavām, elektrisko ģeneratoru uzturēšanai. Arī morgiem un operatīvo transportu izvietošanai. Miera laikā tava dzīvokļa atslēga der visām šīm noliktavām, garāžām un bumbu patversmei, kur tev ir sava noliktaviņa. Pat zema ūdens spiediena dēļ somi nepaliks bez ūdens un dušām.

Cita saruna ir par privātmājām. Tās vēsturiski un sevišķi pēc Somu-krievu kara tiek celtas ar pagrabiem. Pagrabi parasti ir iekalti granītā vai izlieti betonā. Lodziņi attāli atgādina dzotu lodziņus, no kuriem viegli ir vest apšaudi. Mana māja – mans cietoksnis!

Godīgi teikšu, ka tādu māju projekti bija no piecdesmitajiem līdz astoņdesmitajiem gadiem. Pēc PSRS sabrukuma finansiāla krīze lika būvēt mājas bez pagrabiem.

Tomēr, tālredzīgākie somi turpina celt mājas ar pagrabiem – cietokšņiem.

Vēl piebildīšu, ka sakaru līnijas, kanalizācija, ūdens vadi tiek guldīti granīta tranšejās. Tad nosegti ar smiltīm un metru biezu granīta šķembu klājumu un asfaltu. Somijā lauksaimniecības zemes ir maz. Somija stāv uz granīta.

Ņemot vērā, ka somi katru gadu gatavo labi apmācītus OMD karavīrus, pirmklasīgu nodaļu un vadu komandierus, varu teikt droši, ka iespējamam agresoram Somijā klāsies ļoti grūti. Viena no Somijas priekšrocībām ir tāda, ka katrai daudzstāvu mājai ir sava centrāla apkure. Te nevar būt runas par apkures sistēmas monopolu. Vienas mājas bombardēšana neizsauks veselas pilsētas vai rajona apkures sistēmas katastrofu. Pēdējos gados somi intensīvi pāriet uz ģeotermālo apkures sistēmu, kas neprasa gāzes vai naftas piegādes.

Ir, protams, vēl citas aizsardzības nianses un pārsteigumi."

Sūtiet savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!