Foto: DELFI Aculiecinieks

Aptuveni pusgadu Saulkrastu pagasta teritorijā "Roze" elektrolīnija nav attīrīta no tuvu augušajiem kokiem un zariem – vēsta Ivars. AS "Sadales tīkls" plāno līdz gada beigām veikt pilnīgu attēlos skatāmā elektrotīkla pārbūvi, kā arī aicina gaisvadu aizsargjoslu kopt arī iedzīvotājiem pašiem.

"AS "Sadales tīkls" savā mājaslapā skaisti apraksta, kādai jābūt elektrolīnijas aizsargjoslai. Paskatīsimies dabā, kā izskatās Saulkrastu pagastā. Kāds gan pārsteigums, ka pie pirmā vēja vai sniega ir traucēta un pārtraukta elektroapgāde?" neapmierinātību ar elektrolīniju stāvokli pauž "Delfi" lasītājs Ivars.

Vīrietis apgalvo, ka ar AS "Sadales tīkli" sazinājies trīs reizes. Aicinājis aizsargjoslu sakārtot. Pirmajā saziņas reizē uzņēmums situāciju solījis vērst par labu divu mēnešu laikā. Taču pēc trīs mēnešiem – 30 dienu laikā. "Nevienu jau neinteresē normatīvie akti un komunikāciju valdītāja pienākums. Galvenais, ka rēķini laikus apmaksāti. Tas nekas, ka lietotāji atkal varēs sēdēt bez elektrības," situācijas negatīvo pusi izceļ Ivars.

Uzņēmumā "Sadales tīkls" situāciju skaidro ar to, ka pašlaik norit elektrotīkla rekonstrukcija. "Novērtējot elektrolīniju trases stāvokli un gar elektrolīnijām augošos kokus ciema "Roze" teritorijā, "Sadales tīkls" pieņēma lēmumu elektrolīniju trašu tīrīšanu vai koku zāģēšanu aizsargjoslā neveikt. Lēmums pieņemts, lai efektīvi un lietderīgi izmantotu uzņēmuma resursus pirms gaisvadu elektrolīniju pārbūves par kabeļu līniju. Pēc rekonstrukcijas gaisvadu elektrolīnijas tiks demontētas," uzņēmuma nostāju pauda "Sadales tīkls" preses sekretāre Tatjana Smirnova.

Ciema "Roze" teritoriju šķērsojošais elektrotīkls esot izbūēts 1971. gadā. Par ieplānoto elektrotīkla rekonstrukciju ciemā "Sadales tīkls" iedzīvotājus un pašvaldību esot informējis jau 2014. gadā. Rekonstrukcija uzsākta 2016. gadā un to plānots pabeigt līdz šī gada beigām.

"Roze" teritorijā šobrīd veic zemsprieguma 0,4kV gaisvadu elektrolīniju pārbūvi par kabeļu līnijām 18,2 kilometru garumā. Rekonstruēta arī transformatora apakšstacija, klāstīja Smirnova. Pēc pārbūves elektroapgāde būšot drošāka un kvalitatīvāka pavisam 302 "Sadales tīkla" klientiem. Turpmāk elektrotīkls būs pasargāts no bojājumiem, ko rada koku un zaru krišana uz elektrolīnijas vadiem. Tāpat arī samazināsies risks cilvēkiem gūt letālu elektrotraumu, veicot neapdomīgus saimnieciskus darbus elektrotīkla tuvumā.

Uzņēmuma preses sekretāre arī akcentēja, ka elektrolīnijas stāvoklis tiekot nepārtraukti novērtēts, nepieciešamības gadījumā atsevišķus koku zarus nozāģē. Tāpat Smirnova aicināja arī iedzīvotājus iesaistīties elektrotīkla uzturēšanā: "Saskaņā ar Aizsargjoslu likumu arī zemes īpašniekam ir pienākums rūpēties un uzturēt savā īpašumā augošos kokus, lai tie neapdraudētu gaisvadu elektrolīniju. Ikviens klients var laikus sakopt un uzturēt koku vainagus, nozāģēt bīstamos un novecojušos kokus, tādējādi samazināt apdraudējumu tīklam. Darbs jāsaskaņo ar AS "Sadales tīkls". Nepieciešamības gadījumā uzņēmums organizēs elektroapgādes atslēgumu," pastāstīja Smirnova.

"Sadales tīkls" atvainojas iedzīvotājiem par sagādātajām neērtībām, aicina elektrotīkla pārbūves laikā būt saprotošiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!