""Haminas Tatto" – Militārās mūzikas festivāla svētku sastāvdaļa bija arī Somijas armijas tehnikas izstāde. Tostarp demonstrējums, kur tiek tērēta somu tautas nodokļu maksātāju nauda. Šogad svētku vadmotīvs bija ANO cilvēktiesību akti, jo īpaši visas pasaules bērnu tiesības," no Haminas pilsētas Somijā vēsta "Delfi" aculiecinieks Leons Stiprais.

Somu armija tāpēc akcentēja ANO miera uzturēšanas lomu no Somijas valsts puses. Viens no Haminas Rezerves virsnieku skolas (RUK) pienākumiem ir apkalpot "Hamina Tattoo" norisi. Tāpēc RUK ceremoniju laukumā bija izvērsta vietējā un citu vienību bruņoto spēku militārā tehnika.

Pirmo reizi ieraudzīju arī dezaktivācijas kompleksu. Vairāk mani ieinteresēja mobilā dušas iekārta.

Tādām iekārtām ar dušas kabīni un ģērbtuvi vajadzētu būt katrā Latvijas bataljonā, arī civilās aizsardzības nodaļās un mūsu Zemessardzes bataljonos.

Cilvēces kara pieredze pierāda, ka visas armijas lielākie zaudējumi ir infekcijas slimību izraisīti. Napoleona armija (1798.g.) Ēģiptē zaudēja kaujas spējas infekciju uzliesmojumu dēļ.

ASV armijas pulkvedis, stāstot par armijas higiēnu un paņēmieniem, kā cīnīties pret saslimšanu bruņotās vienībās, pastāstīja, ka viens no iemesliem, kāpēc zaudēta cīņa Suecas konflikta laikā (1956.g.), bija dizentērijas epidēmija viņu un sabiedroto armijā. PSRS slepeni ievestās armijas daļas izvairījās no dizentērijas,jo ēda tikai konservus un slepus sēdēja Ēģiptes kazarmās.

Tomēr lielākais pierādījums, ka mums jābūt gataviem reālām briesmām, bija nāvīgākā pandēmija, kas uzliesmoja pašās Pirmā pasaules kara beigās. Par to nemācīja mūsu paaudzi. Karojošās valstīs tad darbojās stingra kara laika cenzūra.Tas bija visu karojošo valstu lielākais noslēpums. Izņemot Spāniju, kura tajā laikā nebija iesaistīta šajā konfliktā. Viņu avīzēs tika aprakstītas visas gripas šausmas.Tāpēc tāds nosaukums – Spānijas gripa. Tā nonāvēja vairāk cilvēku nekā abos pasaules karos kopā.

Kāpēc bojā gājušo skaits bija tik nepieredzēti liels?

Pirmkārt, tā bija politiķu kļūda un iedomība! Sākoties gripas epidēmijai, tā skāra ASV karavīrus, kuri kuģos devās uz Eiropu. Prezidents atteicās atlikt sākto kampaņu. Daudzi karavīri pat nesasniedza galamērķi. Slimība tika ievazāta Āfrikā un vēlāk Eiropā.

Otrkārt, iemesls bija zemais tautas izglītības līmenis. Jo zemāks bija zināšanu līmenis, jo lielāks mirušo skaits attiecīgās valstīs bija konstatēts. Piemēram, Indijā 18 miljoni. Ķīnā vairāk nekā 9 miljoni. Indonēzijā 1,5 miljoni. Krievijā 3 miljoni. Protams, daudz bija atkarīgs arī no attiecīgo valstu ekonomiskā stāvokļa un mākas organizēt pret epidēmiju vērstus pasākumus. Vācijā un Itālijā mirušo skaits katrā no tām sasniedza 600 tūkstošus. Spānijas gripas laikā bojā gāja no 50 līdz 100 miljoniem cilvēku.

Ar lielu varbūtību var teikt, ka gripas epidēmija bija par iemeslu bēdīgajam pilsoņu kara iznākumam Padomju Krievijā. Gripas epidēmijas laikā pilnībā tika sagrauts valsts aparāts, armijas vadība. Gāja bojā daudz ārstu un medicīnas darbinieku. Iestājās anarhijas laiks.

Tikai pavisam nesen sāka atvērties attiecīgo valstu arhīvi un sākās Spānijas gripas graujošās darbības seku apzināšana.

Viens no gripas negatīviem faktoriem un Otrā pasaules kara iemesliem esot bijis fakts, ka ASV prezidents Vidro Vilsons arī bija smagi pārcietis gripu. Viņš nespēja pretoties Francijas un Anglijas spiedienam un vēlmei Versaļas miera līgumā iekļaut punktus, kas smagi skāra Vāciju gan ekonomiski, gan morāli.

Vēl viens fakts vai mācība, kas mums ir jāņem vērā. Nesen gripas noslēpuma atklāšanas nolūkos tika atrakti mūžīgā sasaluma joslā apglabātie gripas nogalinātie slimnieki. Zinātniekiem izdevās no mirušo ķermeņiem iegūt nāvējošo gripas vīrusu. Tas izrādījās A tipa vīrus, kas ir tuvs tā saucamajam putnu gripas vīrusa genomam. Šis fakts pierāda manu uzskatu pareizību. Visi neskaidras un bīstamu slimību mirušie ir jākremē. Šo sarakstu ir jāapstiprina infektologiem.

Politiķiem nav jāizdomā muļķības par "tikumību".Skolās ir jābūt veselības mācībai. Tur jārunā par visiem infekcijas pārnešanas veidiem. Medicīnas mācību iestādes ir jāpakļauj Veselības ministrijai nevis pašpārliecinātiem Izglītības ministrijas ierēdņiem. Valstī ir jāattīsta Sanitāri-Veterinārie dienesti. Armijas, Zemessardzes un Civilās aizsardzības dienestu rīcībā ir jābūt līdzekļiem un plāniem, kā kontrolēt un ierobežot jebkura veida epidēmijas. It īpaši gaisa pilienu, "netīro roku" un seksuāli transmisīvās slimības. Arī tā saucamās hospitālās jeb rezistentās infekcijas.

Tās visas var pāraugt epidēmijās un pandēmijās. Armijā un Zemessardzē ārstiem jāieņem komandiera vietnieka līmeņa statuss. Nedrīkst pieļaut situāciju, ka jebkura līmeņa saldo-fons noliek ārstu vai medicīnas darbinieku balstā guļus. Tādas armijas nekad neuzvarēs. Tādās valstīs konflikta gadījumos no slimībām mirušo karavīru skaits desmitiem un simtiem reižu pārsniegs kaujās kritušo cīnītāju skaitu.

Lūk, tādas pārdomas mani pārņēma, skatoties Somijas armijas pretepidēmijas pasākumu izvērstās iekārtas.

Hamina, 23.08.2016.g.Leons Stiprais.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!