Foto: DELFI Aculiecinieks
"Šo otrdien, 21. oktobrī, no rīta īsi pirms deviņiem saņēmu satraukuma un prieka pilnu zvanu no sava Salacgrīvas copes biedra: "Eu, zini kas ir, Salacgrīvā maluzvejniecībai beidzot 'piegriež skābekli'!". Vārds pa vārdam, līdz beidzot saprotu, ka iespējams vietējā pašvaldība vai arī kaut kādi "zaļie", beidzot ir ķērušies klāt vājprāta iznīdēšanai, kas katru rudeni notiek Salacas ielejas upēs," raksta lasītājs.

"Turpinu draugu izjautāt, kā tad īsti tas izpaužas un atjokoju, jautājot vai Salacgrīvu nav ieņēmuši "zaļie" cilvēciņi? Uz ko saņemu atbildi, ka pats neko neesot redzējis, bet sieva esot zvanījusi no agra rīta, vēstot, ka teju visa Salacgrīva un bodes no vienas vietas esot nolīmētas ar kaut kādiem "baigi labiem" plakātiem.

Tā kā šodien man brīvdiena, un no Limbažiem nav tālu, jau pēc 25 minūtēm esmu Salacgrīvā. Pirmais ko ieraugu, tikko iebraucot Salacgrīvā, ir pietura, uz kuras ir uzlīmēts lakoniski noformēts plakāts ar brīdinājuma vēsti. Piestāju un ievēroju, ka kundzīte to aplūko. Pieejot tuvāk apjautājos, kas tas par plakātu? Uz ko saņemu atbildi, ka sen jau tā vajadzēja! Rūpīgi izpētot plakātu beidzot saprotu par ko tāds "cepiens"!

Plakātā ir aicinājums vietējiem iedzīvotājiem anonīmi ziņot par maluzvejnieku aktivitātēm Salacas upē un tās pietekās, pretī par to saņemot pilnīgu anonimitāti un pats galvenais naudas atlīdzību! Pie sevis nodomāju – "Re cik neslikta ideja! Ko nevar izskaust ar varu, to var izdarīt par naudu. Kolosāli!". Uzjautāju kundzītei, kā viņai liekas, vai tas viņasprāt strādās? Saņēmu īsu, bet nepārprotamu: "Nu bet dabīgi!".

Dodos tālāk centra virzienā un praktiski uz katra informācijas staba vai veikala skatloga redzu šos nedaudz neveikli noformētos brīdinājuma ziņojumus. Būvmateriālu veikalā uzjautāju pārdevējiem kas organizē šo akciju, uz ko saņemu vairākas versijas. Lielos vilcienos skaidrs top viens - tie nav vietējie, bez tam arī no puišiem iegūstu informāciju, ka šādi pat esot viss "nolīmēts" no Staiceles līdz Salacgrīvai! Bet viņi visi, kā viens atbalsta ideju un plakātus no skatlogiem nenoņem.

Man iešaujas prātā doma aizbraukt uz Salacgrīvas tūrisma informācijas centru, cerībā saņemt kādu skaidrojumu. Piebraucot jau pa gabalu, pamanu šo pašu plakātu uz ieejas durvīm. Jautājot centra darbiniecei, kurš šo akciju rīko, viņa man īsti atbildēt nevar vai negrib. Tālāk dodos gar Salacgrīvas domi, kur arī uz ārdurvīm ir uzlīmēts šis plakāts. Sāku saprast, ka piegājiens aģitācijai ir gana plašs un nolemju aizbraukt līdz Staicelei, pa ceļam iemetot skatu arī Vecsalacā un Mērniekos.

Patiešām, pa ceļam daudzviet uzkrītoši pamanu šos plakātus ar aicinājumu ziņot par maluzvejnieku nelegālajām darbībām, par ko man patiess prieks! Nezinu, kas ir šīs akcijas organizētāji, bet vēlos, lai par to uzzina visi Latvijas iedzīvotāji. Klusībā ļoti ceru, gan ka Salacgrīvas apkaimes iedzīvotāji, kuriem ir kaut nedaudz informācijas par vietējiem maluzvejniekiem, beidzot pamodīsies un ziņos par pārkāpējiem, gan, ka akcijas organizētājiem pietiks naudas atlīdzībām. Jo visiem mums ir svarīgi, lai šīs rudens nejēdzības vienreiz un uz visiem laikiem izbeigtos un likumpārkāpēji saņemtu pienācīgu sodu. Lai izdodas! Kā teica agrāk - Lašiem būt!".

Sūtiet savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!