Foto: AFI

Gatavojoties Imanta Kalniņa 70 gadu jubilejai, pagājušajā nedēļā aicinājām jūs, cienījamie lasītāji, nosaukt jūsuprāt spožākos komponista sacerējumus. Jūsu atsaucība bija liela, tāpēc noskaidrojām ne tikai, kuras tad būtu populārākās Kalniņa dziesmas, bet arī pārliecinājāmies, ka komponists savā radošajā dzīvē ir iemantojis pamatotu tautas mīlestību.

Kopumā topam tika izvirzīti 52 Imanta Kalniņa sacerējumi. Starp nu jau droši tautas dziesmu statusu ieguvušām kompozīcijām, lasītāji bija ierindojuši arī mazāk pazīstamus darbus. Piemēram, veltījumu Ļeņinam, uzskaitot vairākus septiņdesmito un astoņdesmito gadu kora izpildījumus. Tāpat daži lasītāji ir atzīmējuši komponista sniegumu simfoniskajā mūzikā, izceļot 4.simfoniju un Allegro no 6.simfonijas.

Tomēr lasītāju viedoklis vairumā topam iesniegtajās versijās atkārtojās, kopumā no 52 dziesmām stabilās līderpozicijās izvirzot 12. Sekojoši – piecas no tām veidos Imanta Kalniņa hītu TOP5.

5.vieta. Tikai ar dažām balsīm pārspējot dziesmu "Dzeguzes balss" 5.vietā lasītāji ir iebalsojuši liepājnieku himnu "Pilsētā, kurā piedzimst vējš". No piecām topa dziesmām šī ir viena no trijām Imanta Kalniņa dziesmām ar Māra Čaklā vārdiem.

4.vietā dziesma no tālajiem septiņdesmitajiem. Dziesma, kuru savulaik izpildījuši Ilona Bāliņa, Nora Bumbiere, Aigars Grāvers. Jūs jau nojaušat, par kuru sacerējumu ir runa – "Dūdieviņš". Dziesmas vārdu autore – Vizma Belševica.

3.vietā pārliecinoši ierindojas dziesma, kuru vēl tālajā 1971.gadā teātra izrādē "Lilioms" izpildīja Ģirts Jakovļevs. Tā ir otra Imanta Kalniņa sacerētā dziesma ar Māra Čaklā vārdiem – "Lilioma dziesma"... Atkal, atkal ir debesis pušu, Atkal ielāpi jāuzliek tām...

2.vietā atkal Imanta Kalniņa un Māra Čaklā kopdarbs. Šoreiz grupas "Menuets" izpildītā dziesma – "Viņi dejoja vienu vasaru", kuru atceramies gan no skolas izlaidumiem, gan no Rolanda Kalniņa filmas "Elpojiet dziļi".

Un visbeidzot – 1.vieta. Ar pārliecinošu balsu pārsvaru līderpozīcijās lasītāji ir izvirzījuši Imanta Kalniņa un viņa brāļa Viktora Kalniņa (Vika) dziesmu "Apliecinājums", kuru nereti atpazīstam arī ar nosaukumu "Dziesma, ar ko tu sācies?". Kompozīcija, kas daudziem no mums asociējas gan ar Dziesmu svētkiem, gan plašiem tautas pasākumiem.

Paldies visiem, kas piedalījās Imanta Kalniņa hītu TOP5 veidošanā! Uzskatīsim, ka tā ir DELFI lasītāju dāvana komponistam! No sirds jūs apsveicam! Vēlam dzīvesprieku un radošos panākumus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!