Otrdien, 29.aprīlī, aizsāksies vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupas Eco Baltia organizēta sociālā akcija "Pieķer būvgružotāju!". Tās vēstnesis ir vides eksperts Māris Olte, un tās mērķis ir aktualizēt nelegālo būvgružu izgāztuvju problēmu Latvijā.

Lielā talka, kura Latvijā norisināsies jau rīt - 26.aprīlī, ir unikāla tradīcija. Vienas dienas laikā Latvija pārvēršas absolūti neticamā veidā. Savukārt pilnīgs pretstats šiem iedzīvotāju centieniem dzīvot sakoptā Latvijā ir rūpnieciskie atkritumi, piemēram, būvgruži, kas pēdējā laikā arvien biežāk parādās vidē un ikgadējās talkās ar roku palīdzību nav izvācami, jo nepieciešama īpaša tehnika.

Augot būvniecības tempiem, palielinās arī nelegālo būvgružu apjomi, kas, nonākot vidē, kaitē ne vien apkārtējai dabai un cilvēku veselībai, bet arī rada būtiskus zaudējumus zemju īpašniekiem, tostarp arī pašvaldībām. Aplēses liecina, ka ik gadu vidē nonāk aptuveni 100 000 tonnu būvgružu.

Lai aicinātu sabiedrību un viedokļu līderus aktīvi piedalīties diskusijā par šo problēmu, vākt pierādījumus gan par teritorijām, kurās ir nelegāli izgāzti būvgruži, gan būt vērīgiem un ziņot policijai par nelegālo būvgružu izgāzējiem, tiek atklāta sociālā akcija "Pieķer būvgružotāju!", kura norisināsies līdz 31.maijam.

Akcijā aicināti iesaistīties Latvijas iedzīvotāji, kuriem rūp tīra un sakopta vide – tikai kopā mēs varam ierobežot un apturēt dabas piesārņošanu ar nelegālajiem būvgružiem. Desmit aktīvākie vides reportieri saņems diplomus un veicinošas balvas, kā arī Eco Baltia grupas vides apsaimniekošanas uzņēmums "Eco Baltia vide" izvedīs vienu no nelegālo būvgružu izgāztuvēm!

Būvgružu izgāztuvju foto vai video sūtiet uz e-pastu aculiecinieks@delfi.lv, norādot izgāztuves atrašanās vietu un savu kontaktinformāciju, lai ar jums varam sazināties un precīzi noskaidrot izgāztuves atrašanās vietu.

Visi savāktie dati tiks iesniegti Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputātiem, kuri šobrīd strādā gan pie Būvniecības, gan Atkritumu apsaimniekošanas likumu grozījumiem.

Esiet aktīvi – piedalieties un ziņojiet par pārkāpumiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!