Foto: Shutterstock

"Šodien ir pirmā diena, kad var iesniegt Gada ienākumu deklarāciju. Sistēma netur, uzkārusies. Cilvēku kā jūra un atkal VID nav gatavs," ziņo "Delfi" lasītājs Juris. Valsts ieņēmumu dienestā (VID) norāda, ka sistēma nav vis "uzkārusies", bet gan lielā lietotāju daudzuma dēļ tai nepieciešams vairāk laika darbību veikšanai.

"Delfi" lasītājs Jānis, savukārt, klāsta, ka, ieejot Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) un veicot tur darbības, laiku pa laikam parādās ziņojums: "Šobrīd tehnisku iemeslu dēļ nav pieejama EDS funkcionalitāte, izņemot pārslēgšanos uz citām sistēmām. Atvainojamies par sagādātajām neērtībām." Jānis piebilst, ka brīžiem sistēma nespēj nolasīt vajadzīgos datus no datubāzes. Arī šajos brīžos viss iesāktais jāsāk no gala.

"Nesen ģenerāldirektore Ilze Cīrule teica, ka šogad neatkārtosies pagājušā gada situācija, kad, ņemot vērā milzīgo vienlaicīgo pieslēgumu skaitu, sistēma tika pārslogota," atgādina Jānis.

VID portālam "Delfi" norāda, ka sistēma nav vis "uzkārusies", bet gan milzīgā apmeklētāju skaita un lielā veikto darbību apjoma dēļ tā darbojas lēnāk. "Sistēma strādā, tikai jārēķinās ar to, ka brīžos, kad tajā vienlaikus darbojas vairāki desmiti tūkstošu lietotāju, tās darbība kļūst lēnāka. Tāpēc daļai deklarāciju iesniedzēju parādās informatīvs paziņojums, ka sistēma nav pieejama," skaidro VID sabiedrisko attiecību daļas pārstāve Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.

VID aicina klientus būt saprotošiem un, ja pašlaik deklarāciju neizdodas iesniegt, atlikt iecerēto uz vēlāku brīdi, kad lietotāju skaits būs mazinājies.

Dienestā arī norāda, ka pašlaik cilvēku aktivitāte, iesniedzot Gada ienākumu deklarācijas klātienē un elektroniskajā sistēmā, ir liela. 1. martā līdz pulksten 11 elektroniski iesniegtas vairāk nekā 35 tūkstoši deklarāciju.

Dienestā arī atgādina, ka deklarācijas par aizvadīto gadu iedzīvotāji var iesniegt jebkurā laikā līdz pat 2021. gada 16. jūnijam.

Arī pērn 1. martā, pirmajā gada ienākumu deklarāciju iesniegšanas dienā, lietotāji saņēma identiskus paziņojumus par tehniskām problēmām.

VID pārstāve Evita Teice-Mamaja portālam "Delfi" toreiz apliecināja, ka daļai EDS lietotāju pašlaik var būt tehniskas problēmas pieslēgties EDS.

"Tas saistīts ar to, ka sistēmai vienlaicīgi cenšas pieslēgties ļoti liels skaits lietotāju, lai iesniegtu Gada ienākumu deklarāciju. Jau pirmajās stundās pēc 1. marta iestāšanās EDS tika iesniegti vairāki tūkstoši deklarāciju. Vienlaicīgo pieslēgumu skaits sistēmai šobrīd ir teju 100 reižu lielāks nekā ikdienā," tolaik skaidroja Teice-Mamaja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!