Foto: DELFI Aculiecinieks
"Pirms deviņdesmit pieciem gadiem Latvijas armijā piedzimst jauna apakšvienība – Štāba bataljons. Pēc mūsu valsts neatkarības atjaunošanas Štāba bataljons tiek atjaunots. Atrodas rūpīgi slēptas senas fotogrāfijas, bataljona karoga meti, formas tērpi un krūšu nozīmes," raksta "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

"Tas pierāda, ka represijas un gandrīz visu instruktoru un virsnieku iznīcināšana neko nedeva.

Šis solis deva tikai vienu. Nekad vairs Latvijā neskanēs vārdi: "Jūs paliksiet savās vietās, es palikšu savā".

Ļoti labi atceros, kā Štāba bataljona komandieris pulkvedis Klovāns, pārņemot
pastāvīgo mītnes vietu Abrenes ielā, pavēlēja kādam instruktoram: "Aizbrauc uz tuvējo mežu, atved un iestādi šeit trīs ozoliņus!"

Simboliski visās nozīmēs. Mēs te būsim visu mūžu. Latvija, latvieši un viņu aizstāvji. Latviskā mentalitāte un sentēvu gars. Tā es sapratu viņa domas.

Pārceļoties uz jauno vietu, divi mazie ozoliņi, kas stiepās man tikai līdz ceļiem, tika pārvesti uz pašreizējo NBS Štāba bataljona dislokācijas vietu. Viens tika iestādīts pretī štāba ēkai. Otrs pie Ēvalda Valtera piemiņas akmens. Tagad tā galotni nevar aizsniegt pat visbrašākais Goda sardzes karavīrs.

Katram no mums paliek prātā kāds mazs stāts par savu dienesta gaitu.

Lai šis apliecina latviešu karavīru spēku, sīkstumu un apņemšanos.

Saules mūžu Štāba bataljonam! Mūsu Latvijai!"

Stiprā iesūtītās vēsturiskās fotogrāfijas ir no Štāba bataljonā dienējošā karavīra Māra Kovaļevska arhīva

Sūtiet savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!