Maija sākumā aculiecinieks Jānis, braucot pa Rīgas - Jelgavas šoseju, pamanījis, ka divi Valsts policijas (VP) pārstāvji izkāpuši no auto un devušies pie kāda lauksaimnieka, kurš ar traktoru apstrādājis zemi. Jānis ir neizpratnē par policistu rīcību.

Savukārt VP portālam "Delfi" atklāja, ka ikdienā lauksaimnieki tiek brīdināti par traktortehnikas zādzību riskiem. Lai informētu par traktortehnikas drošības pasākumiem, VP inspektori apzina reģionu saimniecības un to īpašniekus.

Likumsargi īpašu uzmanību pievērš pierobežu reģionu lielajām saimniecībām, sevišķi Lietuvas tuvumā, kā arī to lauksaimniecības tehnikai, jo, kā rāda iepriekšējo gadu prakse, tieši robežas apkārtnē traktoru zādzību bijis visvairāk, pauž VP.

Lai novērstu zādzību risku, VP ir svarīgi sadarboties ar lauksaimniekiem, jo operatīva informācijas apmaiņa, piemēram, gadījumos, kad saimniecības vai traktortehnikas tuvumā manīti nepazīstami cilvēki vai aizdomīgas automašīnas, ļauj iecirkņa inspektoram laikus reaģēt un pārbaudīt saņemtās ziņas.

"Pagastu iecirkņu inspektoriem jāatrod veids, kā komunicēt ar lauksaimniekiem un pagasta iedzīvotājiem. Piemēram, redzot uz lauka traktortehniku, kas veic darbu, iet klāt pie saimnieka un uzrunāt viņu. Galvenais ir rast veidu, kā informēt cilvēkus par aktuālām noziegumu problēmām, spēt viņus brīdināt, izstāstīt, kas būtu jādara pašiem, lai pasargātu savu īpašumu. Jo vairāk mums būs vērīgu acu, jo vairāk mēs zināsim un operatīvāk varēsim veikt informācijas pārbaudi," skaidro VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieks Juris Staļģevics.

Traktoru zādzību problēmas risināšanā Latvijas likumsargi sadarbojas ar Lietuvas kolēģiem. Iepriekšējos gados liela daļa nozagto traktoru tikuši pārvesti pāri robežai un pēc tam atrasti Lietuvas teritorijā. Tāpat bieži arī iedzīvotāji ziņo par aizdomīgām automašīnām ar Lietuvas numurzīmēm. Šādos gadījumos informāciju nodod kaimiņvalsts kolēģiem, lai sadarbojoties novērstu noziegumus.

VP uzsver, ka svarīgi arī saimniekiem būt atbildīgiem un ar izpratni, kā nosargāt savu tehniku. VP aicina aprīkot traktortehniku ar signalizāciju un GPS trekeri. Tā ir ierīce tehnikas atrašanās vietas noskaidrošanai un izsekošanai, tādējādi palielinot iespēju atrast tehniku, ja tā pazudusi no īpašuma.

Policija arī aicina tehniku novietot drošā un apsargājamā teritorijā. To nepieskatītu nevajadzētu atstāt uz lauka vai citā brīvi pieejamā vietā. Ja tehnikas, lauka vai saimniecības tuvumā mana aizdomīgas personas vai svešas automašīnas, vēlams piefiksēt automašīnas numurzīmi un ziņot par to policijai, zvanot pa tālruni 110 vai vēršoties tuvākajā policijas iecirknī. Būtiski nepalikt vienaldzīgiem un pieskatīt ne tikai savu saimniecību, bet pievērst uzmanību arī kaimiņos notiekošajam, mudina policija.

VP secinājusi, ka 2018. gadā pieaudzis gadījumu skaits, kad notikušas traktortehnikas GPS antenu un monitoru zādzības. Laikposmā no šī gada sākuma līdz 10. maijam konstatētas astoņas traktoru un piecas minitraktoru zādzības. Uzsākti astoņi kriminālprocesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!