Ko darīt, ja ķermenis nereaģē uz diētām un vingrošanu un nekādā veidā neizdodas nomest tos liekos kilogramus? Varbūt pienācis laiks kļūt par detektīvu, lai noskaidrotu, kur slēpjas liekā svara cēloņi...
1. Siena drudzis

Daudzi cilvēki, kas cieš no alerģijas, novērojuši, ka antihistamīnu preparāti veicina apetīti. Bez tam siena drudža mikrokairinājumu dēļ cilvēkam nākas mosties naktīs vai simtiem reižu, līdz ar to rodas neizgulēšanās problēmas, nogurums, tāpēc cilvēks bieži ķeras pie sātīgiem ēdieniem, lai gūtu enerģiju.

2. E-pasts

Vai tu piederi pie tiem, kuri drīzāk nosūtīs kolēģiem e-pastu, nekā aizies uz blakus kabinetu aprunāties? Ja tā, tad šī iemesla dēļ tu vari pieņemties svarā par puskilogramu gadā.

3. Mākslīgie saldinātāji

Daži pētījumi liecina, ka mākslīgie saldinātāji var sabojāt tava organisma dabisko spēju skaitīt uzņemtās kalorijas, tāpēc ņem to vērā, ja tu bieži lieto mākslīgos saldinātājus. Visam jābūt ar mēru!

4. Dārzeņi

Salātus un dārzeņus pirms ēšanas kārtīgi nomazgā, un, ja vien iespējams, lieto ekoloģiski tīru pārtiku. Pesticīdi, ar kuriem tiek apstrādāti dārzeņi, pēc būtības ir toksiski. Tie nogalina kaitēkļus, sēnītes, nezāles, grauzējus un citus parazītus, un kas to lai zina, ko tie nodara tavam organismam.

5. Mazkaloriju produkti

Daudzi tā dēvētie mazkaloriju un beztauku produkti ir iesaiņoti, pasterizēti, sterilizēti un piedāvā samazinātu ogļhidrātu un kaloriju daudzumu, bet arī neko vairāk no uzturvērtības viedokļa. Izņēmumi: mazkaloriju jogurti, sieri un piens, kas var sniegt dažas labas uzturvielas. No otras puses, mazkaloriju cepumi, piemēram, satur mazāk kaloriju nekā parastie cepumi, taču cepumos jau arī nekā daudz cita, izņemot kalorijas, arī nav.

6. Uztraukumi

Stress liek izdalīties hormonam kortizolam, kura uzdevums ir brīdināt ķermeni par tauku uzkrāšanas nepieciešamību, it īpaši vēdera rajonā. Ir īstais brīdis pieteikties uz relaksējošu masāžas kūri!

7. Ēdienreižu izlaišana

Ikreiz, kad tu ēd, tavs vielmaiņas ātrums palielinās līdz 20-30% uz divām stundām, taču, ja tu izlaid ēdienreizes, tas nenotiek. Brokastu izlaišana ir vislielākā kļūda – tavs vielmaiņas ātrums naktī samazinās līdz 5% un paliek tādā līmenī līdz nākošajai ēdienreizei.

8. Augļu kokteiļi un sulas

Dzērieni, kuros ir daudz fruktozes, var apspiest apetīti regulējošās ķīmiskās vielas organismā. Tāpēc labāk apēst veselu augli un dot priekšroku zāļu tējām.

9. Piesārņotas aknas

Aknas ir galvenais taukus sadedzinošais orgāns, taču, ja tās ir noslogotas ar toksīniem, piemēram, alkoholu, tad tās ir pārāk aizņemtas, lai efektīvi pārstrādātu taukus. Tāpēc samazini alkoholisko dzērienu patēriņu, kā arī rafinēto cukuru un piesātinātos taukus savā uzturā.

10. Ātro uzkodu salāti

Ātro uzkodu salāti var saturēt vairāk kaloriju nekā hamburgers. Viena porcija McDonald's Cēzara salātu ar mērci satur 452 kalorijas, salīdzinājumā ar McChicken sviestmaizi, kurā ir tikai 375 kalorijas. Ir vērts papētīt!

11. Joga un pilates

Šie abi vingrošanas veidi palielina muskuļu tonusu un kondīciju, taču tie nepalīdz sadedzināt kalorijas, tāpēc šī vingrošana jāpapildina ar aerobikas vingrojumiem, lai ietekmētu tauku apjoma samazināšanos.

12. Tava dzimšanas diena

Kāds pētījums liecina, ka ziemā dzimušajiem cilvēkiem ir lielāka tendence uz aptaukošanos nekā tiem, kuri dzimuši vasarā. Šī pētījuma argumenti ir mazliet neskaidri, taču galvenā doma ir tā, ka ziemā dzimušajiem cilvēkiem ir lēnāka vielmaiņa.

13. Televizors

Ja sekojošā informācija neliks tev turēties tālāk no televizora, tad laikam gan nekas nepalīdzēs: amerikāņu zinātnieki noskaidrojuši, ka sirdsdarbība, asinsspiediens un vielmaiņas ātrums tik lielā mērā palēninās televīzijas skatīšanās laikā, ka organismā sadeg par 20-30 kalorijām mazāk nekā tad, ja mēs vienkārši sēdētu nekustīgi, neskatoties televizoru.

14. Hormonālā kontracepcija

Daži hormonālās kontracepcijas veidi stimulē apetīti, liekot pieaugt ķermeņa svaram, it īpaši Depo-Provera piemīt šāda blakusparādība. Ja tev ir grūti atturēties no ēšanas, varbūt nepieciešams mainīt kontracepcijas veidu.

15. Vai taukvielas vainīgas?

Viens no izplatītākajiem pieņēmumiem ir tas, ka tauki liek pieņemties svarā, taču no taukiem liekais svars neradīsies, ja ēdīsi tos mērenā apjomā un izvēlēsies dabiski treknu pārtiku, piemēram, avokado. Šie ir tauki, kas nepieciešami organismam, lai tas normāli funckionētu.

16. Maize

Pievērs uzmanību, ka brūna maize ne vienmēr ir rupjmaize, tā var būt arī no tikpat smalkiem miltiem gatavota kā baltmaize. Tāpēc izvēlies pilngraudu rupjmaizi vai sēklu maizi, jo organismam ir nepieciešams vairāk laika, lai to sagremotu. Sāta sajūta saglabāsies ilgāk.

17. Tavas garšas kārpiņas

Cilvēki, kuriem ir mazāk garšas kārpiņu, mēdz apēst vairāk ēdienu, kuros ir daudz cukura un tauku, tāpēc, ka garšas kārpiņas ir tās, kas mums pasaka, kad ir ēsts gana. Ja tas izklausās pēc tevis, tad samazini savā uzturā tos produktus, kurus tev gribas ēst lielos apjomos!

18. Nomoda naktis

Nogurums negatīvi ietekmē organisma spēju pārstrādāt ogļhidrātus un palēnina vielmaiņas ātrumu, tāpēc dodies pie miera laicīgi.

19. Kopdzīves uzsākšana

Kad esi iemīlējusies, pēdējais, par ko tu domā, ir vidukļa līnija. Par to arī nevajadzētu pārāk satraukties, taču visu ēdienu sadalīt vienādās porcijās ar savu puisi vienmēr arī nav gluži prātīgi. Tikai tāpēc, ka jūs tagad dzīvojat kopā, nenozīmē, ka tev jālīdzinās viņam arī ēšanā.

20. Vairogdziedzera problēmas

Ja tu pastāvīgi jūties nogurusi, pieņemies svarā un tev visu laiku ir vēsi, iespējams, ka tev ir pavājināta vairogdziedzera darbība, kas savukārt palēnina vielmaiņu. Dodies pie sava ģimenes ārsta un vērsies pret vairogdziedzera problēmām arī ar pareizu ēdienu, palielinot uzturā "labos" taukus, kā piemēram, treknas zivis un riekstus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!