Foto: LETA

Piektdien, 16.maijā portālā Delfi publicēta anonīma "aculiecinieka" informācija, kurā vēstīts, ka otrdien, 13.maijā Salaspilī, Skolas ielā 5 valsts uzņēmuma "Latvijas pasts" nodaļā (pasta nodaļā) notikusi nelikumīga aģitācija Latvijas Sociālistiskās partijas priekšsēdētāja, Eiropas Parlamenta deputāta kandidāta, saraksta Nr.10 pirmā numura Alfrēda Rubika atbalstam. Kā pierādījumi publicētas fotogrāfijas, kurās redzami it kā priekšvēlēšanu materiāli bez jebkādas piesaistes konkrētai vietai un to izvietošanas laikam.

No savas puses paziņojam, ka otrdien, 13.maijā nekādas oficiālas priekšvēlēšanu aktivitātes Salaspilī netika plānotas. Vēl jo vairāk, Latvijas Sociālistiskā partija, tās līderis Alfrēds Rubiks un visa viņa komanda no saraksta Nr. 10 ļoti rūpīgi ievēro visas Likuma par priekšvēlēšanu aģitāciju normas, neviennozīmīgās situācijās konsultējoties ar KNAB.

LSP aģitatori priekšvēlēšanu materiālus neizplata valsts un pašvaldības iestāžu teritorijas, proti, skolas, valsts pasta nodaļas, slimnīcas, jo to liedz likums.

To netieši apstiprina arī Delfi publicētā t.s. aculiecinieka informācija. Alfrēda Rubika un viņa komandas vārdā paziņojam, ka, pirmkārt, fotogrāfijās redzamais materiāls ir Eiropas Parlamenta deputāta Alfrēda Rubika atskaite par piecos gados paveikto, kas ir sagatavots latviešu un krievu valodās.

Atskaitē ir publicēta interesanta statistika par Eiropas Parlamenta deputāta darbu Latvijā. Piemēram, lai tiktos ar Latvijas vēlētājiem, kopš 2009.gada Alfrēds Rubiks pa Latviju ir nobraucis apmēram 40 tūkstošus kilometru un apmeklējis vairāk nekā 120 vietas. Ir publicēta informācija par to, kas tika solīts priekšvēlēšanu programmā 2009.gadā un kas paveikts piecos gados, strādājot Eiropas Parlamentā.

Brošūrā ir lasāma informācija par Alfrēda Rubika organizētajām uzklausīšanas sanāksmēm un konferencēm par Latvijai aktuālām problēmām, kas ar parlamenta GUE/NGL frakcijas kolēģu atbalstu notikušas gan pašā Eiropas Parlamentā, gan Latvijā. Arī informācija par to, kas konkrēti ir paveikts šo konferenču dalībnieku labā (piemēram, apsvērta iespēja atjaunot valstī cukura ražošanu un attīstīt Latvijas sapropeli kā eksporta produktu).

Turklāt brošūrā publicētas ziņas par Eiropas Parlamenta deputāta Alfrēda Rubika aktīvo darbu Parlamenta delegācijas sadarbībai ar Centrālās Āzijas un Mongolijas valstīm priekšsēdētāja vietnieka amatā, kā arī ES neformālajā komisijā sadarbībai ar Krieviju enerģētikas jomā. Visi materiāli ir papildināti ar ilustrācijām un dokumentiem, kā arī ir minēti konkrēti pasākumi un termiņi.
Augstāk minētās brošūras sagatavošana ir apmaksāta par Eiropas Parlamenta līdzekļiem un tajā (ne iekšlapās, ne arī uz vāka) nav nekādu pazīmju vai ziņu, kuras varētu saistīt ar priekšvēlēšanu aģitāciju, proti, nav ne aicinājumu balsot par Alfrēdu Rubiku, ne informācijas par to, ka Alfrēds Rubiks ir jaunā Eiropas Parlamenta sasaukuma deputāta kandidāts, ne arī tas, ka Alfrēds Rubiks ir Latvijas Sociālistiskās partijas Eiropas Parlamenta deputātu kandidātu saraksta (saraksts Nr.10) pirmais numurs.

Vai to var nosaukt par priekšvēlēšanu aģitāciju? Ja kādam no konkurentiem nav nekā, ko stāstīt par savu piecu gadu darbu, vien tukši vārdi un jauni skaļi solījumi, tad tā nav Alfrēda Rubika problēma vai vaina. Taču mēs esam pateicīgi mūsu "labdariem" par plašas sabiedrības informēšanu par klajā laisto Alfrēda Rubika atskaiti "Alfrēds Rubiks – mūsu deputāts Eiropas Parlamentā".

Konkrētā brošūra pati par sevi nav izmantojama kā priekšvēlēšanu aģitācijas materiāls, jo tajā nav lasāma nekāda konkrēta priekšvēlēšanu informācija, Latvijas Sociālistiskās partijas aģitatori to izplata tikai kopā ar priekšvēlēšanu bukletiem vai ieliktņiem, kuros ir publicētas ziņas par Alfrēdu Rubiku un viņa komandu (saraksts Nr.10), kā arī ir lasāma kandidātu programma un darba platforma nākamajā Eiropas Parlamenta sasaukumā.

Ievērojot radušos situāciju, savlaicīgi paziņojam, ka Alfrēds Rubiks par saviem finanšu līdzekļiem ir izdevis Latvijas zemniekiem iepriekš solīto praktisko grāmatu par valsts nišas uzņēmumu darba pieredzi (pēc konferences "Mazie uzņēmumi ar lielām izaugsmes iespējām" materiāliem, kura pēc Alfrēda Rubika iniciatīvas notika 2013.gadā Zemkopības ministrijā), kā arī ilgi gaidītos atzītu nozaru speciālistu darbus - Dzintara Rancāna "Truškopība" un Jāzepa Sprūdža "Dīķsaimniecība". Abas augstāk minētās grāmatas cita starpā būs pieejamas arī lauku bibliotēkās, lai iespējami vairāk zemnieku, kuri jau nodarbojas vai arī plāno nodarboties ar šiem lauksaimnieciskās ražošanas veidiem, varētu iegūt visaptverošu sistematizētu informāciju, kas pielietojama ikdienas darbā un savas saimniecības attīstīšanā.

Minēto grāmatu pirmo vāku fotogrāfijas mēs esam ar mieru izsūtīt visiem, kurus interesē šāda veida "priekšvēlēšanu aģitācija" un kuri nevēlas paļauties uz anonīmiem aculieciniekiem. Savukārt saistībā ar Alfrēda Rubika atskaiti par darbu Eiropas Parlamentā diemžēl esam spiesti paziņot, ka atskaite ir pieprasīta un vairs nav atlicis daudz eksemplāru, taču interesenti to var pasūtīt LSP birojā, iepriekš piezvanot pa tālruni (+371 67555535).

Augstākminēto atskaiti elektroniskā formā var lasīt vietnēs www.rubiks.lv, www.latsocpartija.lv, kā arī Alfrēda Rubika un Latvijas Sociālistiskās partijas lapās sociālajā tīklā Facebook, Alfrēda Rubika organizēto konferenču un uzklausīšanas sanāksmju ierakstu arhīvs pieejams rubiks.filmetajs.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!