Alūksnes Dabas muzejā "Vides labirints" apskatāma Baltijā plašākā fluorescento minerālu kolekcija, kuras īpašnieks ir muzeja vadītājs Aldis Verners.
Viņš informēja, ka izstādē apskatāmi arī pasaulē reti sastopami minerāli no viņa kolekcijas.

Muzeja apmeklētājiem vides gida pavadībā ir iespēja piedalīties interaktīvā procesā un aplūkot dažādus minerālus. "Minerālus apstaro ar ultravioletajiem stariem, kurus tie atstaro dažādās krāsās, līdz ar to fenomenāli pārvēršoties, kas tumsā izskatās īpaši krāšņi. Šī parādība ir viens no lielākajiem dabas fenomeniem," sacīja Verners.

Viņš fluorescentos minerāls meklē arī Latvijā un dažus jau ir atradis.

Izstāde "Fluorescentie minerāli" muzejā būs skatāma pastāvīgi.

Savukārt līdz 1.augustam muzejā var redzēt izstādi "Daba pastmarkās un kalendāros". Skatāmas apmēram 1000 pastmarkas un vairāki simti kalendāru. Mazo kalendāru kolekcijas īpašnieks ir Aldonis Krūza, bet pastmarku - Verners. Apskatāmi kalendāri no Lietuvas, Uzbekijas, Ukrainas, Ķīnas un Latvijas.

"Vairākās pastmarkās ir redzami aizsargājamie tauriņi, zvēri un putni. Ir pastmarku bloks par zīdtauriņu audzēšanu Korejā. Ir pastmarkas, kas savulaik izdotas, lai vāktu ziedojumus Maskavas zooloģiskajam dārzam un Gaujas Nacionālajam parkam. Vecākā šīs kolekcijas pastmarka ir no 1935.gada. Daudzi pastmarkās redzamie dzīvnieki un putni ir apskatāmi arī mūsu Dabas muzejā," teica Verners.

Jau vēstīts, ka pērnvasar Alūksnes Dabas muzeja ar PHARE finansiālo atbalstu izveidots Vides interpretācijas centrs, iegādāta elektroniskā aparatūra - stereomikroskopi, demonstrācijas kameras, speciāls demonstrāciju stends. Līdz ar to uz parastām lietām iespējams paraudzīties kā uz pirmatklājumu. Aparatūru piedāvā muzejā izmantot apmeklētājiem, lai veicinātu izziņu, skaidrotu vides problēmas lieliem un maziem. Muzeja apmeklētāji informāciju var saņemt piecos līmeņos atkarībā no interesēm un sagatavotības - virspusēji vai arī iedziļinoties kādā noteiktā tēmā. Iespējama arī pašizglītība.

Muzejs Pils ielā 74 izveidojies uz Vernera privātkolekcijas bāzes 1997.gadā. Par tā uzturēšanu rūpējas Latvijas Dabas un pieminekļu aizsardzības biedrība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!