SIA "Sirius Satellite Services Latvija" ("Sirius Latvija") nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim (TP), virknei ministru, kā arī Nacionālās radio un televīzijas padomes priekšsēdētājam Aivaram Berķim (ZZS), kurā pauž bažas par iespējamo vienlīdzības principu neievērošanu, realizējot Satiksmes ministrijas (SM) izstrādāto koncepciju par ciparu televīzijas raidīšanas attīstību.
Kompānija norāda, ka pāreju no analogās uz digitālo apraidi regulējošie Eiropas Savienības (ES) elektroniskās komunikācijas pamatnoteikumi skaidri nosaka vienlīdzības un tehnoloģiskās neitralitātes principus, lai nodrošinātu vienlīdzīgus konkurences apstākļus visiem tirgus operatoriem.

Turpretī SM izstrādātajā koncepcijā pauž atbalstu vienam no pārejas risinājumiem, proti, zemes platformai.

"Sirius Latvija" ģenerāldirektore Helēna Stepānova norāda, ka koncepcijā tiek veikta tehnoloģisko risinājumu - zemes ciparu, kabeļu un satelīta - SWOT jeb stipro un vājo pušu analīze. Analīze uzskatāmi parādot, ka risinājumu stipro un vājo pušu uzskaitījums nepārprotami izvirza zemes ciparu televīziju kā atbalstāmāko variantu.

Kā uzskata Stepānova, SWOT analīzē minētās vājās puses ir nepatiesas un nepilnīgas, tās rada maldīgu priekšstatu par iespējām, ko var sniegt satelīttelevīzija. Tiek norādīts uz satelītsignālu risinājumu dārdzību, taču nav minēti konkrēti aprēķini, kas pamatotu šādus apgalvojumus. Savukārt apgalvojums par satelītsignālu pārraides zemo drošību ir nepatiess, jo, piemēram, visā pasaulē satelītsignālus izmanto militārajā aizsardzībā, uzskata Stepanova.

"Kā labāko risinājumu digitālās televīzijas attīstībai SM saskata zemes ciparu televīziju un kabeļu televīziju, kas nozīmē satelīttelevīzijas tehnoloģiju atstāšanu "ārpus spēlēs"," bažas pauž uzņēmuma pārstāve.

Pēc kompānijas domām, koncepcijā par piemērotāko izvēlētā alternatīva veicinās nevienlīdzīgu konkurenci starp kompānijām, kas piedāvā dažādus tehnoloģiskos risinājumus, kā arī ierobežos patērētāju tiesības, nedodot mājsaimniecībām iespēju izvēlēties piemērotāko risinājumu.

"Sirius Latvija" uzsver, ka ES reglamentējošajos pamatnoteikumos iekļautā tehnoloģiskā neitralitāte nozīmē, ka neviens no iespējamiem variantiem netiek ne īpaši atbalstīts, ne diskriminēts.

ES pamatnoteikumi neaizliedz izvēlēties un atbalstīt kādu konkrētu tehnoloģisku risinājumu, kas uzskatāms par atbilstošāko un efektīvāko konkrētas valsts kontekstā, tomēr pamatnoteikumos nepārprotami norādīts, ka pārejas process uz ciparu televīziju ietver dažādus tīklus, uzņēmējdarbības modeļus un pakalpojumus. Atšķirīgai attieksmei pret atsevišķiem tirgus spēlētājiem un platformām ir jābūt argumentētai, norāda Stepānova.

Viņa piebilst, ka dokumentā ir vairāki strīdīgi jautājumi, kas pirms izskatīšanas valdībā būtu rūpīgi jāpārrunā ar nozares uzņēmumiem. Veidojot koncepciju, SM neesot konsultējusies ar satelīta operatoriem.

Vēstule nosūtīta Kalvītim, satiksmes ministram Aināram Šleseram (LPP), ekonomikas ministram Krišjānim Kariņam (JL), finanšu ministram Oskaram Spurdziņam (TP), kā arī Berķim.

Saskaņā ar Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" datiem SIA "Sirius Satellite Services Latvija" pilnībā pieder Zviedrijā reģistrētai kompānijai "Nordic Satellite". Uzņēmuma parakstītais pamatkapitāls ir 2000 latu, tas reģistrēts 2001.gadā.

"Sirius Satellite Services Latvija" piedāvā dažādus televīzijas un radio pārraides pakalpojumus, kā arī interneta pakalpojumus. Apmēram 100 000 mājsaimniecību Latvijā ir izvēlējušās satelīttelevīzijas translācijas. Tāpat arī liela daļa Latvijas un Baltijas televīzijas kanālu ir pārgājuši uz satelītpārraides formātu, izmantojot "Sirius".

SM ir izstrādājusi ciparu televīzijas raidīšanas attīstības koncepciju, kas paredz pāreju no analogās uz ciparu televīzijas raidīšanu pabeigt līdz 2011.gada 1.janvārim, pilnībā pārtraucot analogo raidīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!