Jelgavas tiesa ceturtdien no uzņēmuma SIA "Palso" piedzina 1000 latu lielu kompensāciju par labu kādai jelgavniecei, kuru pērn uzņēmums atteicās pieņemt darbā viņas čigānu tautības dēļ.
Pērnā gada 18.maijā Jelgavas tiesa izskatīja civillietu, kurā ar prasību atzīt diskrimināciju no SIA "Palso" puses, nepieņemot darbā kādu personu čigānu tautības dēļ, vērsās Valsts cilvēktiesību birojs (VCB).

Pieteikumā VCB arī lūdza piedzīt no darba devēja kompensāciju par morālo kaitējumu šai personai 5000 latu apjomā.

VCB norāda, ka šī ir pirmā reize, kad Latvijas tiesa atzīst diskrimināciju pēc tautības, pieņemot darbā.

2005. gada nogalē šī čigānu tautības Jelgavas iedzīvotāja vērsās VCB ar iesniegumu, kurā norādīja, ka ar Valsts nodarbinātības dienesta norīkojumu aizvadītā gada novembrī devusies uz SIA "Palso", kam bija nepieciešami pārdevēji veikalā. Nepainteresējoties par darba meklētājas profesionālo kvalifikāciju, intervētāja norādījusi, ka viņa nav piemērota šim darbam un kā iemeslu norīkojuma anketā minējusi viņas akcentu, runājot latviešu valodā. Taču persona uzskatīja, ka galvenais iemesls, kāpēc viņa netika pieņemta darbā, bija viņas čigānu tautība, informē VCB.

Tā kā ar darba devēju neizdevās panākt mierizlīgumu, VCB nolēma aizstāvēt šīs personas tiesības un likumiskās intereses tiesā un ar viņas piekrišanu iesniedza pieteikumu saistībā ar atšķirīgas attieksmes aizlieguma pārkāpumu.

VCB Diskriminācijas novēršanas daļas vadītāja Līga Biksiniece, kas bija aizskartās personas pārstāve tiesā, ir gandarīta par tiesas lēmumu un atzīst, ka šīs ir pirmais gadījums Latvijas tiesu praksē, kur kāda persona saņems kompensāciju par diskrimināciju pēc tautības pieņemot darbā.

"Spriedums ir nozīmīgs arī tā iemesla dēļ, ka tika aizstāvētas čigānu tautības personas tiesības - diemžēl VCB samērā bieži nākas konstatēt, ka sabiedrībā valda negatīvi stereotipi par šīs tautības cilvēkiem," norādīts VCB izplatītajā informācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!