Latvijas komerctelevīzijās šonedēļ ir parādījušies reklāmas klipi, kuros ar medicīnas un kultūras jomu saistīti cilvēki cildina Tautas partijas (TP) ministrus - kultūras ministri Helēnu Demakovu un veselības ministru Gundaru Bērziņu.
Sākotnēji TP pārstāvji sacīja, ka tā nav partijas organizēta un apmaksāta reklāma, taču vēlāk no jebkādiem komentāriem par reklāmas klipiem atteicās.

TP valdes loceklis Jānis Lagzdiņš sacīja, ka partija par priekšvēlēšanu reklāmas kampaņu komentārus nesniegs. Līdzīgi izteicās arī TP kampaņas vadītājs Vents Krauklis, kurš sacīja, ka partija par kampaņu komentārus nesniegs. "Viss būs, ievērojot likuma prasības un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ieteikumus," sacīja Krauklis.

Neoficiāli noskaidrots, ka minētās reklāmas varētu būt TP reklāmas kampaņas sastāvdaļa, par kurām maksā trešā puse. TP ar šīm reklāmām vēlējusies parādīt "pilsonisku nostāju", un tādēļ tās nevēlas atzīt par reklāmām.

Telekompānijas LNT sabiedrisko attiecību speciāliste Evijas Ansonska informēja, ka reklāmām, kurās Bērnu klīniskās Universitātes slimnīcas vadītājs Dzintars Mozgis un Latvijas Kardiologu biedrības prezidents Andrejs Ērglis stāsta par veselības ministra Bērziņa labajiem darbiem, bet Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars - par kultūras ministri Demakovu, neesot jānorāda, ka tā ir TP reklāma, jo par tām maksājot un tās izvietojot trešā persona. Kas tieši ievietojis šīs reklāmas, Ansonska attiecās nosaukt, jo bez izvietotāja piekrišanas tā vārdu nedrīkstot atklāt.

Bērziņš apgalvoja, ka nezinot, kas izvietojis reklāmas, un ieteica vērsties savas partijas birojā, kurā nekādas sīkākas ziņas nesniedza.

Pēc ministra teiktā, par viņu televīzijās izsakās četras veselības aprūpes autoritātes, kuras pašas piekritušas runāt par ministru, taču viņš neesot mediķus rosinājis izteikties par viņu un tā esot "mediķu partijas reklāma". Autoritāšu uzstāšanās Bērziņam esot "liels pagodinājums", taču viņš vēl nevienu no šiem materiāliem neesot redzējis.

"Ienākot veselības aprūpes sistēmā, reformas bija grūtas, taču tagad varu atzīt, ka bez TP esmu iestājies arī "mediķu partijā", pie kuras sevi uzskatu piederīgu," sevi paslavēja ministrs, "reklāmās par mani izsakās cilvēki, kas grib turpināt pārmaiņas veselības aprūpē. Šie cilvēki runā no tīras sirds. Kādreiz jau arī labu vārdu var dzīvam pateikt, ne tikai pie kapa."

Jautāts, vai ministrs nesaskata pārkāpumus tajā, ka par viņa slavināšanu maksā sabiedrībai nezināma trešā persona, Bērziņš teica, ka "Latvijā pietiek ņerkstekļu - lai tie arī runā par ētiku un morāli, bet mums ir vajadzīgi darītāji".

KNAB ir informācija par reklāmām, kurās tiek slavināti TP ministru sasniegumi, tomēr vēl nav veikts to izvērtējums, aģentūru LETA informēja KNAB sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Kurpniece.

Kurpniece teica, ka uz šīm reklāmām attiecas likums par valsts vai pašvaldības iestādes amatpersonu piedalīšanos reklāmās, saņemot par to atalgojumu, kā arī reklamējot komercsabiedrības. KNAB ņems vērā šīs reklāmas, vērtējot partijas priekšvēlēšanu kampaņas izdevumus, sacīja Kurpniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!