Aptuveni trešdaļa – 31% Latvijas iedzīvotāju nezina, kādēļ 11.novembrī tiek svinēta Lāčplēša diena, kopumā 38% iedzīvotāju ir daļēja izpratne par atceres dienas nozīmi, bet 15% iedzīvotāju uzskata, ka 11.novembris tiek svinēta par godu Lāčplēsim, liecina mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras "TNS Latvia" veiktās aptaujas rezultāti.
Savukārt precīzu atbildi, ka Lāčplēša diena ir piemiņas par godu neatkarīgās Latvijas valsts karaspēka uzvarai 1919.gada 11.novembrī, atbrīvojot Rīgu no fon der Golca un Bermonta-Avalova vadītājām armijām, snieguši vien 8% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju.

Salīdzinot ar 2005.gada līdzīga pētījuma rezultātiem, šogad šis rādītājs ir samazinājies gandrīz uz pusi, informē "TNS Latvia".

Visbiežāk aptaujātie norādījuši, ka svētki ir kaut kādā mērā saistīti ar militārismu un kaujām (22%) un atbildēs norādījuši, ka Lāčplēša diena ir - "Latvijas atbrīvošanas diena", "Latvijas karaspēka diena", "latviešu uzvara pār vāciešiem", "karavīru diena", "kaut kas ar kaujām saistīts", "varoņu piemiņas diena" u.tml..

Vēl 8% aptaujāto norādījuši, ka šī diena ir kaut kādā veidā saistīta ar vēsturiskiem notikumiem, piemēram, "kaut kas saistīts ar vēsturi" vai "par godu vēsturiskam notikumam".

Salīdzinoši liela daļa (15%) Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Lāčplēša diena tiek atzīmēta par godu Lāčplēsim. Aptaujātie norādījuši, ka Lāčplēsis ir nacionālais varonis, karotājs, daži uzskata, ka Lāčplēsis ir slavens latviešu rakstnieks vai dzejnieks, kā arī vēl joprojām ir cilvēki, kuri uzskata, ka 11.novembris ir Lāčplēša dzimšanas diena.

Salīdzinot ar pagājušā gada rezultātiem, ir palielinājies to iedzīvotāju īpatsvars, kas nevar nosaukt precīzi, kāpēc tiek atzīmēta Lāčplēša diena, bet viņiem ir daļēja izpratne par Lāčplēša dienu. Kopumā aptuveni divām piektdaļām Latvijas iedzīvotāju ir vismaz daļēja izpratne par Lāčplēša dienu un tās nozīmi (38%), informē "TNS Latvia".

Lielāka izpratne par Lāčplēša dienu ir latviešiem, cilvēkiem ar augstāko izglītību, kā arī vecāka gada gājuma iedzīvotājiem (vecumā no 50 līdz 74 gadiem). Savukārt jaunāka gada gājuma iedzīvotājiem (vecumā no 15 līdz 34 gadiem), cittautiešiem, cilvēkiem ar pamatizglītību, kā arī Latvijas nepilsoņiem izpratne par Lāčplēša dienu ir vājāka.

Aptaujas rezultāti arī liecina, ka Lāčplēša diena lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju ir maznozīmīgi svētki. Vien aptuveni katram sestajam Latvijas iedzīvotājam Lāčplēša diena ir ļoti nozīmīga diena un viņi vienmēr vai gandrīz vienmēr to atzīmē (16%).

Tomēr lielākajai daļai iedzīvotāju šie svētki ir vai nu maznozīmīgi, dažreiz tos atzīmē (42%) vai arī nepavisam nav nozīmīgi (41%). Iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem, rīdzinieki, cittautieši, aptaujātie ar zemiem ģimenes ienākumiem (līdz 50 latiem uz vienu ģimenes locekli mēnesī), kā arī nepilsoņi ir tie, kuriem Lāčplēša diena salīdzinoši biežāk nepavisam nav nozīmīga.

Aptaujā norisinājās no 2006. gada 31.oktobra līdz 5. novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!