Politologi pretrunīgi vērtē Augstākās tiesas (AT) spriedumu, ar kuru atzīts Tautas partijas (TP) un Latvijas Pirmās partijas/"Latvijas Ceļa" apvienības (LPP/LC) "pārtēriņš" priekšvēlēšanu reklāmas. Politologi pozitīvi vērtē lēmumu atzīt ar partijām saistīto trešo personu apmaksātas reklāmas par partiju tēriņiem, bet ir neizpratnē par tiesas secinājumu, ka šie finansēšanas pārkāpumu būtiski neietekmēja vēlēšanu norisi un vēlētāju brīvu izvēli.
Politologs Jānis Ikstens portālam "Delfi" norādīja, ka tiesas argumenti spriedumā ir absurdi. AT atzinumu, ka konkrētajā gadījumā vēlētājiem bija pieejama informācija, ka nodibinājuma "Pa Saulei" reklāmas kampaņa par LPP/LC apvienības kandidātiem ir veidota tiešā sadarbībā ar minētās apvienības priekšvēlēšanu kampaņu organizētājiem un ka vēlētājiem bija pieejama arī informācija par to, ka biedrības "Sabiedrība par vārda brīvību" dibinātājs ir TP biedrs un ka tās reklāmas kampaņu par TP tādējādi organizē un finansē TP biedri, ir absurds. Ikstens norāda, ka nekur iepriekš nav atzīts, ka šīs organizācijas ir bijušas tieši saistītas ar minētajām partijām.

"No šī sprieduma izriet, ja cilvēks zina, ka, piemēram, Maskavas priekšpilsētā ir augsts noziedzības līmenis un vienalga iet uz turieni, un tiek piekauts, tad viņš pats ir vainīgs," salīdzina politologs. Viņš uzsver, ka šāds arguments ir absurds un uzskats, ka šādā gadījumā neviens nav jāsoda, nav pareizs.

Politologs, iepazīstoties ar spriedumu, nav sapratis, uz ko AT ir pamatojusies, lemjot. AT savā spriedumā atsaucas gan Satversmi, gan uz Vācijas Konstitucionālo tiesu.

"Rodas iespaids, ka tiesneši, kas lēma, nesaprot, kas ir reklāma, vai arī negrib to saprast," sacīja Ikstens.

Savukārt politologs Valts Kalniņš portālam "Delfi" norādīja, ka ar šo spriedumu tiesa ir aizpildījusi būtisku robu partiju finansēšanas likumā.

Senāts ir pamatoti norādījis, ka tiesa var pārbaudīt vēlēšanu norises tiesiskumu, kā vienu no būtiskākajiem atziņām uzsvēra Kalniņš. "Senāts ir skaidri norādījis, ka trešo personu politiskās reklāmas tēriņi ir jāpieskaita kopējiem partijas tēriņiem," uzsver politologs.

Tiesas lēmums neļaus turpmāk šādi finansēt reklāmas kampaņas, uzskata politoloģe Nellija Ločmele. Politoloģe pārliecināta, ka tiesas spriedums palīdzēs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam pieņemt attiecīgas sankcijas pret likuma pārkāpējiem.

LPP/LC pārstāvis Edgars Vaikulis, atreferējot partijas priekšsēdētāja teikto, norādīja, ka šis spriedums atzīsts vēlēšanu likumību. Vaikulis, komentējot spriedumu, norādīja, ka par partiju finansējumu lemj citas institūcijas.

KNAB respektēs tiesas spriedumu un tur izteiktos argumentus, portālam "Delfi" apliecināja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs. Viņš arī norādīja, ka KNAB turpina vērtēt partiju tēriņus. KANB atzinums būs pieejams nākamgad.

Jau ziņots, ka Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments atzinis, ka Tautas partija un Latvijas Pirmās partijas/"Latvijas Ceļa" (LPP/LC) pārkāpušas priekšvēlēšanu tēriņu ierobežojumus, taču tas nav ietekmējis 9.Saeimas vēlēšanu norisi, kurā netika pārkāpti brīvu un vienlīdzīgu vēlēšanu principi.

Tiesa secināja, ka vēlētājiem priekšvēlēšanu laikā bija iespēja veidot savu politisko gribu, jo viņiem bija pieejama informācija par politisko organizāciju iespējamajiem finanšu pārkāpumiem priekšvēlēšanu aģitāciju laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!