Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Valdemārs Šubrovskis piektdien apmierināja Latvijas Televīzijas (LTV) žurnālistes Ilzes Jaunalksnes prasību pret Latvijas valsti un nolēma piedzīt par labu žurnālistei 100 000 latu.
Tiesa atzina, ka Finanšu ministrija un Valsts ieņēmumu dienests rīkojās bezatbildīgi un šīs rīcības rezultātā notikusi iejaukšanās Jaunalksnes privātajā dzīvē. No valsts budžeta Jaunalksnei būs jāsamaksā 100 000 latu un jāsedz tiesas izdevumi.

Spriedumu apelācijas kārtībā var pārsūdzēt.

Pēc sprieduma Jaunalksnes pārstāvis, advokāts Aldis Gobzems žurnālistiem sacīja, ka šis spriedums ir precedents. Viņš pieļāva, ka turpmāk attiecīgās iestādes rūpīgāk strādās, lai neieļautu šādas situācijas atkārtošanos.

Lai arī tiesa tikai daļēji apmierināja žurnālistes prasību, no valsts piedzenot tikai daļu no prasītas summas, Gobzems uzskata, ka prasība ir vinnēta. Par pārsūdzību tiks lemts pēc konsultācijām ar klienti.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka Jaunalksne iesniegusi Rīgas apgabaltiesā pieteikumu, kurā viņa no valsts prasīja piedzīt 300 000 latu atlīdzību par kaitējumu, kas viņai nodarīts publiskojot noklausītās telefonsarunas.

Iepriekš šāda prasība tika iesniegta Administratīvajā tiesā, taču tiesa to noraidīja, jo Jaunalksne apstrīdējusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas (FP) operatīvās darbības, kas veiktas kriminālprocesa ietvaros, un tas nav administratīvās tiesas piekritība.

Jaunalksne portālam "Delfi" iepriekš sacīja, ka Rīgas apgabaltiesā iesniegta prasība Civilprocesa likuma kārtībā. Prasības būtība nav būtiski mainīta, juristi to precizēja atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Prasība iesniegta pret Latvijas valsti, jo valsts nav pildījusi savu pienākumu pret savu pilsoni un pārkāpusi pilsonim garantētās tiesības, publiskojot telefonsarunu ierakstu atšifrējumus. Kā atbildētāji pieaicināti Valsts ieņēmumu dienests (VID) un VID Finanšu policijas pārvalde.

Jaunalksne iepriekš norādīja, ka ar telefonsarunu atšifrējumiem bijusi iespēja iepazīties vismaz 300 000 cilvēku lielai auditorijai. Tāpēc prasītā kompensācijas summa – 300 000 latu – ir samērīga nodarītajam kaitējumam.

Jau ziņots, ka septembrī atklātībā nonākuši Jaunalksnes telefonsarunu atšifrējumi. Satversmes aizsardzības birojs paziņoja, ka sarunas tika noklausītas sankcionēti, tas darīts pēc VID Finanšu policijas pieprasījuma un ar tiesneša sankciju. Taču Ģenerālprokuratūra, izvērtējot VID Finanšu policijas rīcību, ierosināja kriminālprocesu par Operatīvās darbības likuma neievērošanu. Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns publiski devis mājienus, ka sarunu noklausīšanās sankcijas saņemšanai tiesnesis tika maldināts par lietas būtību.

Ģenerālprokuratūra arī ierosināja kriminālprocesu par telefonsarunu atšifrējumu "nopludināšanu", jo tie iegūti operatīvās darbības rezultātā un līdz ar to ir slepena informācija, kuru operatīvie darbinieki nedrīkst izpaust.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!