Trešdien Lielās Tēvijas kara beigu gadadienas svinībās Uzvaras parkā aizturēti trīs nemiera cēlāji, portālu "Delfi" informēja policijā. Bet kopumā svinības noris mierīgi, parkā uz koncertu un ziedu nolikšanu pulcējušies vairāk nekā tūkstotis cilvēku.
Foto galerija

Par neatļautas simbolikas nēsāšanu aizturēts nacionāli noskaņotais aktīvists Igors Šiškins. Policija aizturējusi arī divus kreisi noskaņotus vīriešus. Viens no aizturētajiem uzbruka Nacionālā spēka savienības (NSS) pasākuma dalībniekiem un mēģināja sabojāt viņu nesto plakātu, bet otrs mēģināja noraut lenti no NSS nestā dzeloņstiepļu vainaga.

Kopumā dienas pirmās pusē Uzvaras dienas pasākumi noritēja mierīgi. Lielākoties pasākuma dalībnieki viens otram uzbruka ar vārdiskiem apvainojumiem. Radikāli noskaņoti jaunieši izteica neapmierinātību arī par policijas klātbūtni pie pieminekļa Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem.

Portāls "Delfi" novēroja, ka cilvēki, kuri trešdien Uzvaras parkā bija ieradušies, lai noliktu ziedus pieminekļa pakājē, nekādās provokācijas neiesaistījās. Tie, lielākoties bija vecāka gadagājuma cilvēki, kuri pie pieminekļa nolika tulpes vai neļķes un ar lūgšanām pieminēja karā kritušos.

Pa policijas izveidoto dzīvo koridoru NSS pārstāvji pie Uzvaras pieminekļa nolika sēru vainagu un ziedus. Tikmēr antifašistiskās komitejas pārstāvji skandēja "fašisti, fašisti!" un izkliedza rupjības.

Dažviet pieminekļa pakājē pulcējās vecāka gadagājuma cilvēki, kuri rokās turēja padomju armiju slavinošus plakātus un karā kritušo piemiņai veltītus uzraktus. Šie cilvēki ar radikāli noskaņotajiem sarunās neiesaistījās.

Daži cilvēki atnākušajiem dalīja pie krūtīm piespraužamas "Georgija lentītes", bet partijas "Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā" pārstāvji dalīja sarkanus karodziņus.

Uzvaras parkā bija ieradies arī Krievijas vēstnieks Latvijā Viktors Kaļuzņijs. Viņš žurnālistiem izteica nožēlu, "ka ir acīmredzami spēki, kuri vēlas šo svētku dienu bojāt." Kaļužnijs aicināja cilvēkus nepievērst uzmanību lielajam policijas pulkam, kas atradās Uzvaras parkā, un atzīmēt Lielās Tēvijas kara beigu gadadienu.

Portāls "Delfi" novēroja, ka Uzvaras parkā ziedus nolikt trešdien bija ieradušies vairāki simti cilvēku. Savukārt vairāk kā simts policistu uzmanīja pasākuma dalībniekus un raudzījās, lai nenotiktu nekādas nekārtības.

Ap pulksten 11 uz skatuves Uzvaras parkā, sāka spēlēt orķestris "Baltie baloži". Zināms, ka trešdien pasākumi Uzvaras parkā plānoti līdz pulksten 22. Noslēgumā gaidāms salūts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!