Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumu, kas paredz no nākamā gada ieviest iedzīvotāju ienākumu sākumdeklarēšanu.Paredzēts, ka likums stāsies spēkā 2008.gada 1.janvārī.
Deklarācijas būs jāiesniedz personām, kurām ārvalstīs īpašumā vai kopīpašumā ir nekustamais īpašums, kuras Latvijā vai ārvalstīs veikusi darījumu, kura rezultātā tā ir ieguvusi vai zaudējusi tiesības uz nekustamo īpašumu, kas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā vēl nav ierakstītas (koroborētas) zemesgrāmatā.

Tāpat personām būs jāiesniedz deklarācija, ja tai ārvalstīs īpašumā vai kopīpašumā ir sauszemes, ūdens vai gaisa transportlīdzeklis, kā arī tā iegādājusies transportlīdzekli uz nomas (līzinga) līguma pamata, vai tai īpašumā Latvijā vai ārvalstīs ir akcijas, kapitāla daļas vai līdzdalības daļas komercsabiedrībās, kā arī līdzdalības daļas kooperatīvajās sabiedrībās.

Tāpat deklarācijas būs jāiesniedz personām, kurām īpašumā Latvijā vai ārvalstīs ir vērtspapīri, vai citi finanšu instrumenti Finanšu instrumentu tirgus likuma izpratnē, ja personas skaidras vai bezskaidras naudas uzkrājumu (ieskaitot privātajos pensiju fondos veiktās iemaksas vai veiktos dzīvības apdrošināšanas (ar uzkrāšanu) prēmiju maksājumus) Latvijā vai ārvalstīs kopējā summa pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas nacionālajā valūtā vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā.

Deklarācija būs jāiesniedz personai, kurai Latvijā vai ārvalstīs veikusi aizņēmumus (ņēmusi kredītus), kuru kopējā summa pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas nacionālajā valūtā vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā.

Deklarācija būs jāiesniedz, ka persona Latvijā vai ārvalstīs izsniegusi aizdevumus, kuru kopējā summa pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas nacionālajā valūtā vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā.

Tāpat deklarācijas nāksies pildīt personai, kura Latvijā vai ārvalstīs ir veikusi citus darījumus, kuru kopējā summa pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas nacionālajā valūtā vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā, izņemot tādus darījumus, kuri veikti saimnieciskās darbības ietvaros.

Deklarācija būs jāiesniedz, ja fiziskai personai īpašumā Latvijā vai ārvalstīs ir cits vērtīgs īpašums (izņemot iepriekš minēto), kura vērtība pēc personas ieskatiem pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas nacionālajā valūtā vai to ekvivalentu valūtā, vai personas Latvijā un ārvalstīs iepriekšējā kalendāra gadā gūto ienākumu kopējā summa pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas nacionālajā valūtā vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā.

Likumprojekts paredz, ka valsts amatpersonas ikgadējo mantiskā stāvokļa deklarāciju sniedz katru gadu.

Likumprojekts nosaka, ka fiziskās personas naudas uzkrājumi, kuri tai ir skaidrā naudā un kuru apmērs pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas nacionālajā valūtā vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā, tiks atzīti par esošiem tikai tādā gadījumā, ja fiziskā persona uz tā kalendāra gada, par kuru tiek iesniegta deklarācija, 31.decembri ir ieskaitījusi šos uzkrājumus savā kontā Latvijā vai citā Eiropas Savienības dalībvalstī, vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī reģistrētā kredītiestādē, krājaizdevu sabiedrībā vai pasta norēķinu sistēmā.

Tāpat paredzēts iedzīvotājiem uzlikt par pienākumu uzglabāt izdevumus, kuru katra atsevišķa vērtība pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas, apliecinošos dokumentus vismaz piecus gadus.

Kredītiestāde ziņas par fiziskās personas kontu atvēršanu, esamību vai slēgšanu sniedz Valsts ieņēmumu dienestam pēc tā pieprasījuma, kas sagatavots, lai nodrošinātu Valsts ieņēmumu dienesta uzdevumu izpildi. Pieprasījumu paraksta Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes direktors vai viņa vietnieks, vai Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora pilnvarotās Valsts ieņēmumu dienesta centrālā aparāta amatpersonas. Kārtību, kādā Valsts ieņēmumu dienests nosūta pieprasījumu un kredītiestādes sniedz uz to atbildi, nosaka Ministru kabinets.

Tāpat paredzēts, ka fiziskās personas un citas personas katru mēnesi deklarē ar fiziskām personām savstarpēji skaidrā naudā veiktos darījumus (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās), kuru katra vērtība pārsniedz 7000 latu. Kārtību, kādā deklarējami minētie darījumi, nosaka Ministru kabinets

2008.gadā budžeta izdevumi nepieciešami fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas ieviešanas pasākumu īstenošanai ir 4 927 600 lati - informatīvās kampaņas organizēšanai iedzīvotājiem, nepieciešamo programmatūru datu apmaiņai, aizsardzībai un arhivēšanai izstrādei un ieviešanai, fizisko personu risku analīzes sistēmas izstrādei un ieviešanai, datu bāzu vadības sistēmas un datu apmaiņas un transformācijas serveru licenču iegādei u.c.

2009.gadā izdevumi galvenokārt saistīti ar administrēšanas funkciju veikšanu (2 212 400 lati). Turpmākajos gados paredzamie ikgadējie izdevumi deklarāciju pieņemšanai un apstrādei ir 1 831 300 lati.

Ņemot vērā to, ka šobrīd nav iespējams prognozēt to fizisko personu skaitu, kuras deklarācijā uzrādīs nepatiesu mantisko stāvokli un ienākumus, nav iespējams noteikt likumprojektā paredzētās atbildības par gūtā ienākuma slēpšanu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķina ietekmi uz valsts budžetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!