Jaunievēlētais Valsts prezidents Valdis Zatlers pirmdien apmeklējis Valsts ieņēmumu dienestu (VID), lūdzot skaidrojumu par nodokļu nomaksu no pacientu pateicībām.
Kā pēc VID apmeklējuma žurnālistiem sacīja Zatlers, viņš gaidīs VID lēmumu, lai lemtu, kā rīkoties tālāk.

Zatlers skaidroja, ka VID apmeklējis kā privātpersona. Viņa vizīte sastāvējusi no divām daļām - konsultācijas par nodokļu jautājumiem, bet vēlāk Zatlers uzrakstījis iesniegumu par radušos situāciju, kurā norādījis, ka gaida situācijas risinājumu no VID.

"VID pieņems lēmumu. Es viņiem izklāstīju situāciju, gaidīsim atbildi," sacīja Zatlers.

Viņš pirmdien vēl nevarēja precīzi pateikt, no kādas summas būtu gatavs maksāt nodokļus.

Zatlers piebilda, ka noteikti nepieciešamas likumdošanas izmaiņas, lai sakārtotu situāciju saistībā ar ārstu pieņemtajām pateicībām.

VID Komunikācijas daļas priekšniece Agnese Grīnberga apliecināja, ka Zatlers patiešām pirmdien ieradies VID, taču viņš ieņēmumu dienestā vērsies kā nodokļu maksātājs, par kuru ziņas sniegt VID liedz likums. Tādēļ VID nav tiesīgs izpaust informāciju par konsultācijā secināto, kā arī ieteikumiem, kā Zatleram rīkoties.

Grīnberga solīja konkretizēt, cik ilgā laikā VID sniegts Zatleram atbildi.

Kā ziņots, Zatlers pēc izvirzīšanas Valsts prezidenta amatam atzina, ka ir pieņēmis pateicības no saviem pacientiem, bet uzsvēra, ka nekad tās pats nav prasījis.

VID paziņoja, ka jaunajam prezidentam no pacientiem saņemtās pateicības ir jādeklarē un par tām jāsamaksā nodokļi.

VID šādus ienākumus uzskata par ar nodokli apliekamajiem ienākumiem, tāpēc aicina Zatleru iesniegt ienākumu deklarācijas par pēdējiem trim gadiem, kā arī samaksāt nodokļus. Dienests esot gatavs paskaidrot Zatleram situāciju.

Par deklarācijas neiesniegšanu likumā paredzēts administratīvais sods, kas atkarībā no termiņa, par kādu deklarācija nav iesniegta, var būt no 200 līdz 500 latiem. VID pieļāva, ka maksimālais sods, ko varētu piemērot Zatleram, ir 500 lati. Turklāt VID var piemērot sodu 0,05% apjomā no budžetā maksājamās nodokļu summas par katru nokavēto dienu.

Līdzīgi VID aicina rīkoties arī pārējos mediķus, kas saņēmuši pateicības.

Iepriekš premjers Aigars Kalvītis (TP) atzina, ka pateicību došana un saņemšana neesot ārsta, bet gan drīzāk valsts vaina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!