Labklājības ministre Dagnija Staķe nolēmusi demisionēt, jo nespēja panākt pensiju pieaugumu solītajā apmērā. Demisijas rakstu valdības vadītāja vietas izpildītājam Oskaram Spurdziņam ministre iesniegs trešdien pēc Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas sēdes.

"Es varu godīgi atzīt, ka man nav izdevies panākt pensiju pieaugumu tādā apmērā, kā to prasīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, jo tas nozīmētu pārskatīt finansējumu citām Labklājības ministrijas pārziņā esošajām nozarēm, tostarp invalīdiem, bezdarbniekiem, jaunajiem vecākiem," skaidroja labklājības ministre, "un šādā situācijā es neredzu iespēju turpināt darbu valdībā".

Ministre uzskata, ka viņai piecu gadu laikā izdevies radīt skaidru un darboties spējīgu labklājības nozares funkcionēšanas shēmu, tāpat izdevies izstrādāt jauna pansionāta būvniecības projektu pēc Reģu traģēdijas. "Toreiz bija milzīgs sabiedrības spiediens, ka ministrei jāatkāpjas," norāda Staķe, "taču es uzskatīju, ka man jāpaliek amatā, līdz jautājums par jauna projekta izstrādi tiek atrisināts. Tagad tas ir izdarīts."

Ministre izsaka sapratni par pašreizējo politisko situāciju un visai sarežģīto budžeta apstiprināšanas gaitu. "Es saprotu, ka šis – 2008. gada – valsts budžets būs kompromisu risinājumu dokuments, tāpat apzinos, ka ne visus dažādu sociālo un profesionālo grupu prasījumus varēs apmierināt, tomēr labklājības joma vienmēr bijusi tā, kur pieņemtos lēmumus izjūt visasāk. Šoreiz situācija ar budžetu īpaši manis pārzinātajā jomā ir sevišķi neviennozīmīga. Un tāpēc man jāuzņemas morālā atbildība par to, kā notiek finanšu sadale labklājības nozarē. Līdz ar to, manuprāt, vienīgais risinājums ir demisija," pauda Staķe. Ministre gan uzsvēra, ka turpinās pildīt pienākumus līdz brīdim, kad Ministru prezidents demisiju pieņems. "Tas nenozīmē, ka tūlīt nolieku ministres pilnvaras, bet gan to, ka mana demisijas vēlme ir iesniegta valdības vadītājam. Savus pienākumus pildīšu līdz brīdim, kad Ministru prezidents demisiju pieņems. Šobrīd atcelšu visus paredzētos komandējumus un citus pasākumus, izpildot tikai tiešo ministrijas vadību," skaidroja Staķe.

Vēl piektdien Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) paziņoja, ka Saeimai izdevās atrast papildus 2,7 miljonus latu pensiju palielināšanai. Taču valdība otrdien šo priekšlikumu neatbalstīja. Līdzekļi bija nepieciešami, lai palielinātu vismazākās pensijas. Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ierosināja pārcelt 2,7 miljonus latu no LM Nodarbinātības speciālā budžeta uz Valsts pensiju speciālo budžetu, lai nodrošinātu piemaksas pie vecuma pensijas 0,4 latu apmērā par katru darba stāža gadu.

Vēl oktobra pirmajā pusē, komentējot Saeimā iesniegto budžeta projektu, Staķe atzinusi, ka nākamā gada labklājības jomas budžeta projekts ir optimāls risinājums pašreizējā situācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!