Latvijas Televīzija (LTV) atcēlusi sestdien plānoto dokumentālās filmas "Putina sistēma" pārraidi, apstiprināja LTV 7.kanāla direktors Arnis Kuprišs.
Neoficiāla informācija liecina, ka pret filmas, kas vēsta par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, pārraidīšanu LTV ēterā iebildusi Krievijas vēstniecība un iejaukusies arī Latvijas Ārlietu ministrija.

Kuprišs šādas aizdomas noliedza, apgalvojot, ka filmu sestdien nerādīs, jo ir saplīsusi kasete. Filma tikšot demonstrēta "kaut kad vēlāk".

Portāla "politika.lv" galvenā redaktore Rita Ruduša sacīja, ka saplēsta kasete izklausās kā nenopietns attaisnojums, bet nevar to automātiski izslēgt kā nepatiesu, ņemot vērā LTV tehniskās kļūmes pēdējā laikā.

Tomēr tas, ka kasete pēkšņi saplīsa vienu dienu pirms vēlēšanām Krievijā, ir tāda sakritība, kas prasās pēc paskaidrojuma, un šajā gadījumā LTV vadībai vajadzēja pateikt, kurā konkrēti datumā viņi sagaida, ka tiks novērstas tehniskas kļūmes un filma tiks rādīta, atzina eksperte.

LTV tā būtu jārīkojas, lai būtu skaidrs, ka tā patiešām ir tehniskā kļūme, un lai nerastos aizdomas, ka filmu nerāda tāpēc, ka, piemēram, viens no cilvēkiem, kas tajā intervēts, ir pasaules šaha čempions un Krievijas opozīcijas visskaļākā balss Garijs Kasparovs.

Katrā gadījumā no LTV vadības varētu sagaidīt paskaidrojumus, jo pašreizējā situācija tiešām liek uzdot jautājumus, kādēļ filma netiek rādīta. Lielākās pasaules televīzijas kompānijas, piemēram, Kanādas sabiedriskā televīzija, šo filmu ir rādījušas un reklamējušas, tāpēc būtu jāsaprot, kas ir tie iemesli, kāpēc filma netiek rādīta, uzsvēra Ruduša.

Filma vēsta par pašreizējā Krievijas prezidenta Putina neviennozīmīgi vērtēto ceļu no VDK virsnieka posteņa līdz valsts vadītāja amatam.

Filma ir īpaši aktuāla tādēļ, ka svētdien paredzētajās Krievijas parlamenta apakšpalātas vēlēšanās Putins iekļauts partijas "Vienotā Krievija" sarakstā, kam, neraugoties uz ārvalstu kritiku, tiek prognozēta pārliecinoša uzvara.

Filma uzņemta 2007.gadā, tādēļ tajā atspoguļoti un analizēti jaunākie Krievijas notikumi. Putina darbību vērtē daudzi ārvalstu eksperti, laikabiedri, disidenti, politiskie pretinieki, esošie un bijušie kolēģi.

Dokumentālās filmas režisors ir franču režisors Žans Mišels Karē sadarbībā ar Žilu Emerī. Dokumentālā filma "Putina sistēma" filmēta Francijā, Vācijā, Lielbritānijā, ASV un Krievijā.

Filmas "Putina sistēma" pirmo daļu bija paredzēts rādīt LTV 7.kanālā sestdien vakarā, bet otro daļu - 8.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!