Tautas partijas (TP) valde trešdienas vakarā vienbalsīgi premjera amatam nolēma izvirzīt reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru Edgaru Zalānu.
P priekšsēdētājs Aigars Kalvītis šādu lēmumu skaidroja ar to, ka TP augstu vērtē Zalāna profesionālās un cilvēciskās īpašības.

Kā žurnālistiem atzina Zalāns, viņa priekšrocība ir tā, ka ir komandas cilvēks. "Mana kandidatūra visu laiku figurēja, man bija arī saruna ar demisionējušo premjeru Aigaru Kalvīti par savu izvirzīšanu amatam," norādīja politiķis.

Pēc viņa teiktā, tagad iniciatīva ir Valsts prezidenta rokās, kuram jāizvēlas vispiemērotākais kandidāts, kas veidos valdību.

Zalāns norādīja: ja partijas vēlas par kaut ko vienoties un strādāt kopā, tad katrai savas ambīcijas ir jāsamazina.

TP virzītais premjera amatam kandidāts arī uzskata, ka uzstādījums, ka jaunajā valdībā ir jābūt ministriem, kuri līdz šim nav strādājuši, nebūtu īsti pareizs, jo valdībā ir ministri, kuri spēj strādāt ar pilnu atdevi.

Nesen notikušajā TP kongresā Zalāns uzsvēra, ka politiskā atbildība ir spēja domāt ne tikai par īslaicīgu popularitāti, bet par valsti un ilgtspējīgu tās izaugsmi. "Ikvienam un mums visiem kopā ir jāsaprot, ka valstī notiekošais nav norakstāms uz kādiem apstākļiem, ļaunu likteni vai citiem cilvēkiem. Viss, pilnīgi viss ir katra paša izvēle un arī atbildība par izdarīto izvēli," teica Zalāns.

Zalāns arī norādīja, ka "katras mūsu vēlēšanas ir iznākums sabiedrības politiskajai atbildībai, un vēlēšanu rezultāti parāda, cik tālredzīgi vai tuvredzīgi sabiedrība ir spējusi pieņemt savu lēmumu".

Zalāns uzskata, ka šobrīd ir īstais brīdis saliedēt spēkus un domāt par jauniem mērķiem un jaunām virsotnēm, tos sasniegt, nevis daudz un tukšu runāt, meklējot vainu citos.

Latvijas mērķtiecīgai attīstībai, pēc Zalāna domām, ir svarīgs vienots ilgtermiņa mērķis, vīzija, uz ko tiekties un kam koncentrēt visu spēkus. Šim mērķis ir jābūt ikvienam saprotamam, balstītam uz kopīgām idejām un vērtībām. TP moto "Mēs mīlam šo valsti" Zalāns papildināja ar vārdiem: "Pirmkārt, mīli sevi, mīli savu ģimeni, mīli savu māju, mīli savu pilsētu, tikai tad tu spēsi mīlēt šo valsti!"

Neoficiāli ir izskanējis, ka TP par atbalstu Zalāna kandidatūrai izšķīrusies, jo viņa darba stāžs ministra amatā ir tikai viens mēnesis un politiskie oponenti nevarēs pārmest, ka TP kandidāts ir cieši saistīts ar iepriekšējo valdību, kas zaudēja sabiedrības uzticību.

Līdz šim visbiežāk kā TP premjera amata kandidāts tika minēts finanšu ministrs Oskars Spurdziņš, taču viņš ministra amatā ir strādājis jau trīs gadus, tādēļ varētu tikt nopietni saistīts ar Aigara Kalvīša (TP) valdības neveiksmēm.

Sociologs Arnis Kaktiņš pauda viedokli, ka Zalāns, viņaprāt, neesot sliktākā TP izvēle Ministru prezidenta amatam. "Tā kā sabiedrības lielākā daļa pieprasa pārmaiņas, skaidrs, ka tās varēs realizēt tikai gadījumā, ja mainīsies cilvēki, kas ir pie varas grožiem," norādīja Kaktiņš.

Sociologs uzskata, - "ja valdības vadītājs būtu kāds no iepriekšējiem ministriem, tad būtu ļoti grūti pārliecināt sabiedrību par to, ka kaut kas ir mainījies." To Kaktiņš attiecināja arī uz kultūras ministri Helēnu Demakovu (TP), Spurdziņu un iekšlietu ministru Ivaru Godmani (LC/LPP).

Tomēr Kaktiņš atteicās viennozīmīgi prognozēt, vai tieši Zalānam izdosies panākt sabiedrības uzticību valdības darbam, gan atzīmējot, ka "TP zina, ko dara". "To rādīs laiks," uzskata sociologs.

Zalāns tikai pirms mēneša - 8.novembrī - kļuva par reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru Kalvīša valdībā, bet līdz tam viņš vairākus gadus bija Kuldīgas mērs.

Zalāns ir dzimis 1967.gada 3.septembrī Kuldīgā, kur dzīvo joprojām, ir precējies, ģimenē ir divi bērni. Viņam ir augstākā izglītība, pēc specialitātes viņš ir arhitekts. 1992.gadā Zalāns beidzis Rīgas Tehnisko universitāti, bet vēlāk papildinājis zināšanas ārzemēs - 1993.gadā beidzis kursus par pilsētplānošanu Zviedrijā, bet 1994.gadā beidzis Kvīnslendes universitāti ASV, zināšanas papildinājis arī Austrālijā.

Zalāns strādājis Kuldīgas rajona padomē par galveno arhitektu, bijis "RBAC Kurzeme" pārstāvis Kuldīgas domē un Kuldīgas rajona padomē, bijis Reģionālās attīstības departamenta direktors Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā. 1998.gadā Zalāns sāka darbu Kuldīgas rajona padomē kā Reģionālās attīstības nodaļas vadītājs.

1998.gada oktobrī Zalāns kandidēja 7.Saeimas vēlēšanās no Tautas partijas saraksta, 1999.gada jūlijā kļuva par 7.Saeimas deputātu un 2000.gada februārī nolika 7.Saeimas deputāta mandātu, jo tika iecelts par Ministru prezidenta Andra Šķēles (TP) biroja vadītāju.

2000.gada maijā viņš tika iecelts par Ekonomikas ministrijas parlamentāro sekretāru.

2001.gada martā Zalāns kandidēja Kuldīgas domes vēlēšanās no Tautas partijas saraksta, tika ievēlēts par Kuldīgas domes deputātu un domes priekšsēdētāju. Tā paša gada aprīlī viņš tika ievēlēts arī par Kuldīgas rajona padomes priekšsēdētāja vietnieku. Pēc četriem gadiem Zalāns atkal kandidēja Kuldīgas domes vēlēšanās no Tautas partijas saraksta, tika ievēlēts par pašvaldības deputātu un Kuldīgas domes priekšsēdētāju.

Pirms mēneša Zalāns piekrita kandidēt uz vakanto reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra amatu, norādot, ka ir gatavs ministra posteni ieņemt arī tikai līdz decembra sākumam, kad atkāpsies Kalvīša vadītā valdība. Zalāns iepriekš sacīja, ka lēmums piekrist ieņemt ministra vietu tapis tāpēc, ka jāpabeidz administratīvi teritoriālās reformas likumu pakete, ko bez ministra izdarīt būtu sarežģīti.

Kā liecina viņa amatpersonas ienākumu deklarācija, Zalānam pieder dzīvojamā ēka Kuldīgā, lietošanā nodota zeme Kuldīgas rajona Vārmes pagastā un viņš nomā vasarnīcu Jūrmalā. Zalānam pieder 100 AS "Ventspils nafta" akcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!