Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK pēc premjera amata kandidāta Ivara Godmaņa aicinājuma nolēma virzīt ekonomikas ministra amatam bezpartejisku ilggadējo Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Kasparu Gerhardu, kuru atbalsta visi "tēvzemieši" līdz ar to balsojums par Godmaņa Ministru kabineta apstiprināšanu var notikt ceturtdien.
Gerharda kandidatūru atbalsta visi septiņi TB/LNNK deputāti, Gerhards pieņēmis piedāvājumu ieņemt ministra amatu. Viņa kandidatūru atbalsta arī Godmanis.

Bezpartejiskais Gerhards jau paudis vēlmi iestāties TB/LNNK.

Godmanis (LPP/LC), ceturtdien tiekoties ar apvienības "Tēvzemei un Brīvībai" /LNNK valdi, aicināja to izvirzīt ekonomikas ministra amata kandidātu, kuru atbalstītu visi "tēvzemieši", pretējā gadījumā ceturtdien varētu nenotiks balsojums par Godmaņa Ministru kabineta apstiprināšanu.

Godmanis plānoja jau ceturtdien aicināt Saeimu balsot par valdības apstiprināšanu, taču divi no septiņiem "tēvzemiešu" deputātiem – Anna Seile un Gunārs Laicāns – ceturtdien no rīta paziņoja, ka neatbalstīs valdību, ja ekonomikas ministra amatu tajā ieņems "tēvzemietis" Emīls Jakrins. Arī "tēvzemietis" Pēteris Tabūns norādīja, ka Jakrina kandidatūra nav tā piemērotākā.

Apvienības pārstāvis Māris Grīnblats žurnālistiem norādīja, ka Gerhards ir kompromisa figūra, jo frakcijai nebija vienprātīga atbalsta Jakrinam, turklāt apvienība nemaz nebija viņu izvirzījusi – šāds piedāvājums nācis no Godmaņa.

Lai arī visi TB/LNNK frakcijas deputāti nav personīgi pazinuši Gerhardu, viņi kandidatūru atbalstīja, jo Gerhardam ir atbilstoša izglītība, darba pieredze EM un citi nosacījumi, kurus izvirzīja Godmanis.

Deputāts Laicāns portālam "Delfi" sacīja, ka situācija ir mainījusies - visi "tēvzemieši" vienprātīgi atbalsta Gerharda kandidatūru un līdz ar to balsos par Godmaņa valdības apstiprināšanu.

"Tas bija kompromiss. Mums bija ļoti svarīgi, lai šim amatam tiktu virzīts profesionālis," sacīja Laicāns.

Godmanis ceturtdien tikšanās laikā ar TB/LNNK valdi izvirzījis divus kritērijus ekonomikas amata kandidātam – visas partijas atbalsts un profesionalitāte. Kandidātam jābūt ar atbilstošu izglītību, pieredzi darbā, valodas zināšanām, un vēlmei strādāt.

Neoficiālā informācijas liecina, ka Godmaņa valdība gatava pieņemt jebkuru kandidātu, kurš atbilstu šiem kritērijiem.

Jau ziņots, ka divi deputāti ceturtdien nevar piedalīties sēdē, un bez diviem "tēvzemiešu" deputātiem koalīcijas paliek 50 balsis. Ja Jakrinu neatbalstītu arī Tabūns, koalīcijai paliktu tikai 49 balsis no 100, kas ir nepietiekoši valdības apstiprināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!