Sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā gada laikā vidēji kritušās par 7,3%, liecina nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" veiktais pētījums.
Kā norāda "Latio", decembrī tupinājies sērijveida dzīvokļu cenu kritums. Vidējā sērijveida dzīvokļu cena decembrī sasniegusi 1415 eiro (994 latus) kvadrātmetrā. Tā ir par 2,1% zemāka nekā novembrī un par 7,3% zemāka nekā pagājušā gada decembrī.

Decembrī, līdzīgi kā iepriekš, saglabājusies tendence - pircēji gaida tālāku cenu kritumu un samazina pieprasījumu pēc dzīvokļiem. Pircēju aktivitāti papildus mazinājis sezonālais "svētku" faktors. Mājokļa iegādes plāni tika pārcelti uz nākamo gadu.

Pieprasījumu veido arī denacionalizēto namu īrnieki, kuru īpatsvars tirgū arvien palielinās. Šiem potenciālajiem pircējiem no pašvaldības tiek piešķirts pārcelšanās pabalsts. Pabalsta izmantošanai ir noteikts ierobežots laiks, un tas var kalpot kā pirmā iemaksa mājokļa iegādei. Taču denacionalizēto namu īrniekiem pārsvarā ir zems ienākumu līmenis, un viņi bieži nespēj kvalificēties bankas kredīta saņemšanai, norāda "Latio".

Pētījumā konstatēts, ka atsevišķi pircēji kā iemeslu steidzamai īpašuma iegādei minējuši nākamgad gaidāmo vienotā banku kredītu reģistra izveidi. Reģistrs, kas ļaus uzzināt personas kopējo kredītsaistību apjomu pret bankām, tiek uztverts kā papildu faktors kreditēšanas nosacījumu pastiprināšanai, lai arī reģistrs kā kredītu ņemšanu ierobežojošs faktors varētu kļūt tikai tiem aizņēmējiem, kuri jau ir pārlieku daudz aizņēmušies vairākās bankās.

Kā informē eksperti, tirgū arvien aktīvāk savus pakalpojumus piedāvā nebanku sfēras uzņēmumi, kas var atrisināt problēmas ar kredītu mājokļu iegādei saņemšanu. Kredītu šajos uzņēmumos var saņemt vieglāk, bet tas izmaksā ievērojami dārgāk nekā bankās.

Ne tikai bankas, bet arī paši potenciālie pircēji sākuši nopietnāk izvērtēt savu kredītspēju. Par iemesliem, kas apgrūtina mājokļu iegādi, tiek minētas ne tikai problēmas ar pirmo iemaksu, bet arī banku aizdevumu procentu likmju celšanās, kas palielina ikmēneša maksājuma apmēru.

Novembrī, salīdzinot ar oktobri, zemesgrāmatā reģistrēto darījumu ar dzīvokļiem skaits atkal ir nedaudz palielinājies. Atšķirībā no oktobra palielinājies arī darījumu skaits, kas veikti ar sērijveida dzīvokļiem.

Dati par decembra darījumiem būs pieejami tikai janvārī, informē "Latio".

Provizoriskie rādītāji liecinot, ka darījumu skaits varētu būt lielāks, taču tas atrodas vēsturiski zemākajos līmeņos un neliecina par drīzu stabilizāciju mājokļu tirgus segmentā.

Novembrī, līdzīgi kā oktobrī, visvairāk darījumu ar dzīvokļiem noticis Purvciemā. To darījumu skaita ziņā atkal panācis Ķengarags.

Galvenokārt dzīvokļus pērk tie, kuriem tas ir nepieciešams dzīvošanai. Pircējus pārsvarā interesē piedāvājumi ar iespējami zemāku cenu. To apliecina ne tikai zemesgrāmatas novembra dati par pirkumu darījumu skaitu ar sērijveida dzīvokļiem pieaugumu, bet arī darījumu skaita īpatsvars Ķengaragā, kur ir salīdzinoši zemāka piedāvājuma cena.

Līdzīgi kā iepriekš, visvairāk darījumi notikuši ar divistabu dzīvokļiem. Būtiski palielinājies arī darījumu skaits ar "lēto sēriju" trīsistabu dzīvokļiem, norāda "Latio".

Pamatojoties uz lielāko nekustamā īpašuma portālu sniegto informāciju, dzīvokļu piedāvājums Rīgā decembrī, salīdzinot ar novembri, samazinājies. Aktivitātes samazinājumu no pārdēvēju puses "Latio" eksperti skaidro ar svētku tuvošanos, kad darījumu kārtošana tiek atlikta uz nākamo gadu, un nevēlēšanos pārdot īpašumu par šodienas, viņuprāt, zemajām cenām.

Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, pārdevējiem darījumus sekmē ievērojams cenas samazinājums par 20%-30%, rēķinot no vidējās piedāvājuma cenas attiecīgajā segmentā, vai arī 10%-15% no bankas atzīta novērtējuma apjoma.

Kā norāda "Latio", palielinās pārdevēju īpatsvars, kuri piekrīt ievērojami samazināt cenu, ja pircējs izrāda nopietnu interesi. Atšķirība no iepriekšējiem mēnešiem, arvien vairāk pārdevēju cenšas pabeigt darījumu ar pircējiem, kas iemaksājuši rokasnaudu, nevis izmanto iespēju šos līdzekļus paturēt, ja pircējs nespēj vai nevēlas maksāt sākotnēji sarunāto cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!