Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca (LELB) pavasarī nekustamo īpašumu tirgū piedāvās īpašumu 20 miljonu latu vērtībā, tomēr jau tagad ir izcēlušās domstarpības par iespējamā darījuma izdevīgumu baznīcai, kā arī peļņas sadalījumu.
Laikraksts “Dienas Bizness” otrdien raksta, ka 80% no gaidāmā darījuma iegūtajiem līdzekļiem nonāks ASV Misūri Sinodes apsaimniekošanā, bet 20% - Latvijas finanšu uzņēmumos. LELB skaidro, ka tas tiek darīts, lai izveidotu tā saucamo mācītāju atalgojuma fondu 30 milj. Ls apmērā.

LELB pārstāvis Ivars Kupcis skaidro, ka kopumā Latvijas luterāņu draudzēm pieder īpašumi aptuveni 100 milj. vērtībā, bet liela daļa no tiem nav efektīvi apsaimniekoti. Vienlaikus algas garīdzniekiem tiek maksātas atbilstoši draudžu rocībai, un lielākā daļa saņem 100 līdz 150 latu mēnesī. Tāpēc mācītāji ir spiesti strādāt vairākos darbos.

LELB plāno, ka 20 milj. Ls tiks iegūti, īpašumus pakāpeniski pārdodot, bet īpašumi vēl 10 milj. Ls vērtībā tiks apsaimniekoti, tos iznomājot vai izīrējot.

Savukārt kritiku par LELB iecerēm jau paudis bijušais Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcas draudzes mācītājs, kā arī sertificēts nekustamo īpašumu apsaimniekotājs un vērtētājs Valters Korālis. Viņš uzsver, ka ASV akciju tirgus ir nedrošs, līdz ar to mērķis palielināt algas mācītājiem var būt nesekmīgs. “LELB ir viens no lielākajiem zemes īpašniekiem valstī, bet kāpēc mēs nestrādājam ar nekustamo īpašumu? Kāpēc [LELB] Virsvaldē un “SIA Pastorāts” [uzņēmums, kas apsaimnieko baznīcas nekustamos īpašumus] Rīgā uzturam milzīgo administratīvo baznīcas armiju, lai iznomātu vai izpārdotu īpašumus un naudu ieguldītu ASV? Nevajadzētu ieguldīt krīzes pārņemtajā ASV ekonomikā, risku vajadzētu sadalīt kā jebkurā normālā uzņēmējdarbībā”, akcentējis Korālis.

Savukārt Kupcis Korāļa teikto uzskata par nekorektu, jo ar Misūri sinodi LELB ir sena un droša sadarbība. “Ieguldījumu mērķos ASV baznīcai ir izstrādāta stingra politika, līdz ar to ieguldījumi nav pretrunā ar baznīcas morāli”, teicis Kupcis. Tiesa, nav skaidrs, kur tieši 80% no darījuma nonāks, taču, ļoti iespējams, ka tie būs ārpus ASV esoši ieguldījumu fondi. Saņemot procentus no tur ieguldītās naudas, LELB cer palielināt algas garīdzniekiem.

Tomēr Kupcis arī pieļauj, ka Korāļa pārmetumi esot saistīti ar viņa atbrīvošanu no SIA “Svētā Sīmaņa pastorāts” valdes priekšsēdētāja amata, jo “atkārtoti, dažādi un ilgākā laika posmā pieļāvis nopietnus Dieva baušļu un mācītāja ētikas pārkāpumus”. Taču Korālis noliedz, ka kritika veltīta atriebības dēļ.

Pamatā LELB īpašumi Latvijā atrodas LELB Virsvalde un tos apsaimnieko baznīcas dibināts uzņēmums SIA “Svētā Sīmaņa pastorāts”. Pērn tika pieņemts lēmums, ka katrai draudzei 30% sava īpašuma jānodod Virsvaldes rīcībā, jo daudzas draudzes savus īpašumus apsaimnieko neefektīvi. Vēl vairāk, vairākas no tām paudušas savus īpašumus Virsvaldei atdod pilnībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!