Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien izsludināts Krimināllikuma grozījumu projekts, kurā cita starpā paredzēta kriminālatbildība par genocīdu veikušo režīmu vai par genocīdu notiesātu personu publisku slavināšanu, attaisnošanu vai īstenotā genocīda noliegšanu.
Tieslietu ministrijā (TM )informē, ka patlaban Krimināllikumā nodaļa par noziegumiem pret cilvēci, mieru, kara noziegumiem, genocīdu paredz kriminālatbildību par genocīdu. Pašlaik Krimināllikumā nav normas, kas paredz kriminālatbildību par genocīdu veikušo režīma attaisnošanu vai par genocīdu veikušo personu slavināšanu.

TM norāda, ka Eiropas Padomes Ietvarlēmuma "Par rasisma un ksenofobijas apkarošanu" projekts, nosaka, ka dalībvalstīm jāparedz kriminālatbildība par publiskas attaisnošanas, noliegšanas vai rupjas banalizēšanas Starptautiskās krimināltiesas statūtos definētajiem genocīda noziegumiem. Līdz ar to pēc grozījumu apstiprināšanas Saeimā Krimināllikumā būs noteikts kriminālatbildība par genocīdu veikušo režīmu vai par genocīdu notiesātu personu publisku slavināšanu, attaisnošanu vai īstenotā genocīda noliegšanu.

Jau vēstīts, ka apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, kuru pārstāv arī tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš, pagājušā nedēļā skatīšanai Saeimā bija iesnieguši grozījumus Krimināllikumā, kas paredzēja kriminālatbildību par okupācijas fakta noliegšanu. Lai arī šos grozījumus, neskaitot "tēvzemiešus", atbalstīja arī daļa "Jaunā laika" un Zaļo un zemnieku savienības deputātu, šis priekšlikums neguva Saeimas vairākuma atbalstu un netika virzīts tālākai skatīšanai Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!