Prokuratūra ceturtdien uzrādījusi apsūdzību kādreizējiem Latvijas Nacionālboļševiku līderim Vladimiram Lindermanam (Abels) un advokāta klātbūtnē izsniegusi viņam apsūdzības rakstu. Abelu trešdien no Krievijas deportēja uz Latviju.
Lindermans apsūdzēts par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas Republikas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu, kā arī par šaujamieroču, munīcijas, lielas enerģijas pneimatisko ieroču, sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu neatļautu izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu, realizēšanu un realizēšanas noteikumu pārkāpšanu organizētā grupā. 2002. gadā Lindermans mēģināja uzbrukt toreizējai Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai.

Pēc iebraukšanas Latvijā Lindermans ievietots īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, un Latvijā ir ticis izdots rīkojums Lindermanu pēc deportācijas apcietināt.

Ārlietu ministrijā (ĀM) portālam "Delfi" iepriekš apstiprināja, ka Lindermans pēc paša iniciatīvas ticies ar Latvijas vēstniecības pārstāvi. Taču pretēji iepriekš izskanējušajai informācijai tikšanās mērķis bijis konsulāro jautājumu risināšana, nevis, kā iepriekš portālam "Delfi" pauda Abela Krievijas advokāts Sergejs Beļaks, Lindermana drošības jautājumi pēc iebraukšanas Latvijā. Jautājumi, kas saistīti ar drošības līdzekļu piemērošanu, nav ĀM kompetencē, norādīja ministrijas pārstāvis.

Iepriekš sarunā ar portālu "Delfi" Beļaks pastāstīja, ka viņa aizstāvamais, tiekoties ar Latvijas konsulu, iepriekš plānojis pieprasīt sev kādas drošības garantijas. Tikšanās ir notikusi pirms pāris dienām, taču Beļaks portālam "Delfi" nevarēja precīzi atstāstīt sarunas saturu. Viņaprāt, Abels lūdzis nomainīt drošības līdzekli no apcietinājuma pret parakstu par dzīvesvietas nemainīšanu. Pašlaik Latvijā ir spēkā tiesas lēmums par Lindermana apcietināšanu.

Beļaks pastāstījis, ka pēc sarunas ar Latvijas konsulu Lindermans pats esot piekritis deportācijai. Šādu informāciju advokātam sniedzis izolatora priekšnieks Krievijā.

Advokāts pastāstīja, ka Lindermanam Krievijā būtu jāizcieš gada un desmit mēnešu cietumsods par dzīvošanu Krievijā bez uzturēšanās atļaujas. Lindermans acīmredzot ir izvēlējies atgriezties Latvijā, tāpēc, ka lieta pret viņu Latvijā tiks izbeigta, sacīja advokāts.

Jau ziņots, ka februāra beigās Maskavas tiesa nolēma deportēt Lindermanu, jo viņam nav uzturēšanās atļaujas Krievijā. Iepriekšējās pret viņu izvirzītās apsūdzības, kas bija saistītas ar viņa darbību Krievijā aizliegtajā nacionālboļševiku partijā, Lindermans sekmīgi apstrīdēja, taču šoreiz viņš ticis aizturēts par vīzu režīma pārkāpšanu.

Līdz sprieduma izpildei viņš tika ievietots ārzemnieku bez pavalstniecības izmitināšanas centrā. Lindermans atrodas starptautiskā meklēšanā par aicinājumu vardarbīgi gāzt pastāvošo varu. Latvijas prokuratūra jau divas reizes vērsusies pie Krievijas tiesībsargājošajām iestādēm ar lūgumu izdot Lindermanu Latvijai, taču Krievija, pamatojoties uz Krievijas Konstitūciju un Eiropas konvenciju par aizdomās turēto izdošanu, iepriekš atteikusies to darīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!