Konservatīvo anglikāņu pārstāvji svētdien paziņojuši par jaunas starptautiskas baznīcas izveidošanu, raksta "The Guardian".

Tādējādi konservatīvisti iestājušies pret "karojošo sekulārismu un plurālismu" un iedragājuši anglikāņu baznīcas augstākā hierarha - Kenterberijas arhibīskapa Rouena Viljamsa autoritāti.

Galvenais daudzu bīskapu un arhibīskapu neapmierinātības iemesls bija vairāku anglikāņu baznīcu liberālā attieksme pret homoseksuālismu. Īpašu konservatīvās garīdzniecības sašutumu izraisīja Džīna Robinsona iecelšana bīskapa amatā ASV Ņūhempšīras štatā. Robinsons nekad nav slēpis savas homoseksuālās tendences.

Deklarācija par Ticīgo anglikāņu sadraudzības (Fellowship of Confessing Anglicans, FOCA) izveidošanu tika pieņemta Jeruzalemē notikušās Vispasaules anglikāņu nākotnes konferences ietvaros. Sadraudzībai pievienojās anglikāņi no Āfrikas, Āzijas un Dienvidamerikas valstīm, kurās pārsvarā valda izteikti konservatīvi uzskati.

Jeruzalemes konferencē piedalījās aptuveni 300 bīskapi un arhibīskapi, no kuriem divas trešdaļas nolēma boikotēt vispasaules anglikāņu konferenci Lambertā, ko reizi desmit gados rīko Kenterberijas arhibīskaps.

FOCA biedri nolēmuši pārtraukt attiecības ar progresīvākajām ASV un Kanādas baznīcām, kā arī atgriezties pie 1662. gada lūgšanu grāmatas, noliedzot jebkādas mūsdienu interpretācijas un papildinājumus.

Kā norāda laikraksts "The Guardian", konferences dalībnieki pārstāvēja aptuveni pusi no pasaules anglikāņiem, un FOCA izveidošana faktiski nozīmē baznīcas šķelšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!