Pasaules bankas nedēļas nogalē satricinājusi krāpnieciska ASV investīciju shēma 50 miljardu ASV dolāru (26,4 miljardu latu) vērtībā, kuras autors bijis prominents Volstrītas brokeris Bernards Medofs.
70 gadus vecais Medofs, kurš deviņdesmito gadu sākumā bija "Nasdaq" biržas priekšsēdētājs, caur savu investīciju konsultāciju biroju radījis finanšu piramīdas tipa milzīgu apmēru krāpšanas shēmu, no kuras cietuši simtiem cilvēku un daudzas bankas.

Federālie aģenti Medofu aizturēja ceturtdienas vakarā, bet vēlāk atbrīvoja pret drošības naudu desmit miljonu dolāru (5,28 miljonu latu) apmērā. Prokuratūra izmeklēšanu pret Medofu sāka pēc viņa izteikumiem vadošiem sava uzņēmuma darbiniekiem, ka viņa darbības ir salti meli un "būtībā ir milzīga finanšu piramīda".

Finanšu piramīda ir nelikumīga investīciju shēma, kurā vecajiem investoriem tiek maksāts ar jauno ieguldītāju līdzekļiem un tā ir atkarīga no nemitīgas jaunu investīciju piesaistes. Tā kā investīciju kapitāls pats par sevi nespēj nodrošināt pietiekamu peļņu, šādas shēmas agri vai vēlu pašas sabrūk.

Medofa apkrāpto investoru apmērs pagaidām nav skaidrs, bet vairākas bankas Eiropā un viena Japānas banka jau ir atzinušas, ka ir zaudējušas ievērojamas naudas summas Medofa shēmā.

Spānijas lielākā banka "Santander", kurai pieder arī trīs bankas Lielbritānijā, paziņoja, ka tās klienti Medofa fondā ieguldījuši 3,1 miljardus dolāru (1,64 miljardus latu), bet pati banka varētu zaudēt 17 miljonus eiro (11,95 miljonus latu).

Francijas banka "BNP Paribas" aprēķināja, ka tā varētu zaudēt līdz 460 miljoniem dolāru (245,98 miljoniem latu), bet Japānas vadošais brokeris "Nomura" atklāja, ka tā zaudējumi varētu sasniegt līdz 27,5 miljardiem jenu (161,98 miljoniem latu).

Par vienu no lielākajiem Medofa piramīdas upuri varētu kļūt arī britu banka "HSBC", kuras zaudējumi Medofa shēmā varētu sasniegt miljardu eiro (0,7 miljardu latu). Zaudējumi varētu būt arī Lielbritānijas "Royal Bank of Scotland" un Šveices "Union Bancaire Privee".

Dienvidkorejas finanšu institūciju zaudējumi varētu sasniegt ap 100 miljoniem dolāru (52,8 miljoniem latu).

Lielbritānijas uzņēmums "Bramdean Alternatives Limited" izplatījis paziņojumu, kurā kritizē sistemātisku ASV regulatoru un vērtspapīru tirgus mazspēju. "Tas ir apbrīnojami, ka šāda acīmredzama krāpšanas shēma varējusi pastāvēt tik ilgi, varbūt pat desmitgades, kamēr investori labā ticībā turpināja investēt arvien vairāk naudas," norāda "Bramdean Alternatives Limited".

7. janvārī Medofs informēja Vērtspapīru un fondu tirgu komisiju, ka viņa investoru konsultēšanas bizness apkalpo 25 klientus un pārvalda 17 miljardus dolāru (9 miljardus latu).

Ja brokeri atzīs par vainīgu, viņam draud līdz pat 20 gadiem cietumā un piecu miljonu dolāru (2,64 miljonu latu) naudas sods.

Tiek uzskatīts, ka Medofa lieta var izraisīt investoru paniku un paātrināt naudas izņemšanu no fondiem, kuri jau pašlaik saskaras ar naudas uzkrāšanas grūtībām.

Dažām bankām šis trieciens varētu būt daudz smagāks par ASV banku giganta "Lehman Brothers" sabrukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!