Rīgas izpilddirektors Andris Grīnbergs Rīgas kristīgo draudžu kolēģijas darba grupas sēdē aicināja konfesiju pārstāvjus ignorēt lesbiešu un geju gājienu, kura norise Rīgā plānota maijā.

Grīnbergs uzsvēra, ka būtu nepieciešams aicināt cilvēkus nepievērst šādiem pasākumiem uzmanību, līdz ar to mazinot pašu pasākuma organizatoru interesi organizēt līdzīgus pasākumus arī turpmāk.

Latvijas Kristīgā radio prezidents Tālivaldis Tālbergs norādīja, ka konfesiju pārstāvji nedrīkst stāvēt klusu par šādu pasākumu rīkošanu. "Mums ir jāiestājas kategoriski pret šādiem gājieniem vai cita veida aktivitātēm," minēja Tālbergs.

Latvijas Pareizticīgās baznīcas pārstāvis tēvs Jānis Sičevskis norādīja, ka baznīca kategoriski iebilst pret šo gājienu, jo īpaši, ja tas notiks netālu no baznīcas. Plānots, ka baznīcā notiks speciāls aizlūgums, lai cilvēki neietu uz šo pasākumu. "Lūdzam Rīgas domi rast visas iespējas, lai tomēr šāds gājiens nenotiktu," uzsvēra Sičevskis.

Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienība "Mozaīka" savu pieteikumu gājienam iesniedza jau pagājušā gada 22. oktobrī ar diviem iespējamiem gājiena maršrutiem. Viena maršruta sākums paredzēts Vērmanes dārzā, tālāk plānots doties pa Blaumaņa ielu, Barona ielu, Elizabetes ielu un atgriezties Vērmanes dārzā.

Otrs iespējamais maršruts arī sākas Vērmanes dārzā, bet turpinās pa Tērbatas ielu, Blaumaņa ielu, Brīvības ielu - netālu no Svētās Trīsvienības katedrāles un tālāk pa Elizabetes ielu atpakaļ uz Vērmanes dārzu, informēja Grīnbergs.

Tāpat 16. maijā pieteikumu Vērmanes dārzā rīkot "Ģimenes svētkus 2009" iesniegusi biedrība "Fonds Ģimenei", gala lēmums tiks pieņemts Rīgas domes Sapulču, gājienu un piketu pieteikumu izskatīšanas komisijā.

Tomēr konfesiju pārstāvji nolēmuši sūtīt vēstuli Rīgas mēram Jānim Birkam (TB/LNNK) un Grīnbergam ar aicinājumu neatbalstīt lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" organizēto gājienu, kurš plānots maijā.

Rīgas kristīgo draudžu kolēģija šodien vienojās sagatavot divas vēstules. Vienā vēstulē būs pausts sašutums un neizpratne par plānoto Baltijas Draudzības dienu, kuras laikā lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienība "Mozaīka" vēlas organizēt gājienu.

Otrajā vēstulē būs pausts atbalsts 16. maijā plānotajiem pasākumiem "Ģimenes svētki 2009" Vērmanes dārzā, kurus vēlas organizēt biedrība "Fonds Ģimenei". Kolēģijas atbalsts šim pasākumam tiks pamatots uz iepriekšēju organizatoru un pašvaldības sadarbību, kā arī uz to, ka Rīgas dome iepriekš ir finansiāli atbalstījusi šo pasākumu.

Kā ziņots, Rīgā no 15. maija līdz 17. maijam norisināsies pirmās Baltijas Draudzības dienas, kuras rīkos Igaunijas, Lietuvas un Latvijas seksuālo minoritāšu organizācijas, iepriekš informēja lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienība "Mozaīka".

Draudzības dienu gaitā paredzēta politiska diskusija par pretdiskriminācijas principiem Eiropas Savienībā, semināri, kultūras pasākumi, kā arī tradicionālais gājiens par vienlīdzību.

Pasākumu mērķis būs vērst uzmanību uz seksuālo minoritāšu stāvokli trīs Baltijas valstīs un iedrošināt cilvēkus ar dažādu seksuālo orientāciju godināt dažādību un Baltijas vienotību.

Par kopīgu Draudzības dienu rīkošanu vienojušies "Mozaīkas", Igaunijas Lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu jaunatnes apvienība un Lietuvas Geju līga, oktobra sākumā tiekoties Rīgā. Nākamās kopīgās Draudzības dienas plānots rīkot 2010. gadā Viļņā.

2009. gada Baltijas Draudzības dienas noslēgsies 17. maijā - Starptautiskajā dienā pret homofobiju.

Jau ziņots, ka viena no aktīvākajām Draudzības dienu pretiniecēm - biedrība "NoPride" protesta akcijas pret Baltijas Draudzības dienām pagaidām neplāno.

Pēc biedrības vadītāja Igora Masļakova domām, protesta gājieni neko daudz vairs mainīt nevar. Viņaprāt, Draudzības dienu rīkotāji cer, ka kāds protestēs, jo viņiem ir vajadzīga reklāma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!