Saeima ceturtdien apstiprināja kādreizējā finanšu ministra Valda Dombrovska Ministru kabinetu, kas kļūs par otro partijas "Jaunais Laiks" vadīto valdību. Tajā bez premjera amata JL būs vēl trīs ministru portfeļi, Tautas partijai (TP) – pieci, četri ministri pārstāvēs Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), bet apvienībai "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) un "Pilsoniskā savienība" (PS) būs pa vienam ministra portfelim. Jaunā valdība deklarācijā galveno uzmanību pievērš uzņēmējdarbības attīstībai un ekonomikas atveseļošanai.

imageFoto galerija

Par valdības apstiprināšanu balsoja 67 deputāti, pret - 21. Kopumā jaunās valdības koalīcijā ir 64 deputāti, bet ceturtdien sēdē piedalījās tikai 61 deputāts. Par valdības apstiprināšanu nobalsoja visi klātesošie koalīcijas deputāti, valdību atbalstīja arī "vecās koalīcijas" biedri no LPP/LC, neskatoties uz to, ka šī partija nav iekļauta jaunajā valdībā, un arī "Sabiedrības Citai politikai" līderis Aigars Štokenbergs. Pret balsoja opozīcijā esošie "Saskaņas Centrs" un "par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā".

Pēc Saeimas lēmuma pasludināšanās Dombrovskis devies pie kolēģiem, kas viņu sveica ar ziediem un laba vēlējumiem, un iznākot no Saeimas sēžu zāles premjeram bija lieli ziedu pušķi. Jauno premjeru sveica visu partiju politiķi.

 

Pēc premjera uzrunas aptuveni stundu ilgušajās debatēs opozīcija paredzēja drīzo Dombrovska valdības izgāšanos un pārmeta nespēju izvest valsti no krīzes un tukšus solījumus, savukārt pozīcijas pārstāvji iztirzāja valdības plānotos darbus, kas iekļauti deklarācijā.

Kreisās opozīcijas politiķi ironizēja, ka valdībā atrasts "jauns laimes lācis", bet "dakteris [Valdis Zatlers jau pavisam drīz šai valdībai un Saeimai izrakstīs slimības lapu". Ja tas tomēr nenotikšot, tad Dombrovskis "noslīks pusceļā", jo "viņu saplosīs ne tikai nekompetence, bet arī iekšējie strīdi".

JL finanšu ministrs būs Einars Repše (JL), ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) un iekšlietu ministra amats tiek uzticēts Lindai Mūrniecei (JL). Veselības ministra amatā paliks Ivars Eglītis (TP), reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra amatu saglabās Edgars Zalāns (TP), bet ārlietu ministra amatu - Māris Riekstiņš (TP), tieslietu ministra amatu ieņems līdzšinējais iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP), bet Kultūras ministriju vadīs Nacionālā simfoniskā orķestra direktors Ints Dālderis.

Izglītības un zinātnes ministres amatu saglabās Tatjana Koķe (ZZS) un vides ministra amatu saglabās Raimonds Vējonis (ZZS). ZZS vadīs arī Zemkopības ministriju, ko uzticēs bezpartejiskam kandidātam AS "Piebalgas alus" valdes priekšsēdētājam Jānim Dūklavam, savukārt labklājības ministrija tiks uzticēta pašreizējam ministrijas parlamentārajam sekretāram Uldim Augulim (ZZS).

TB/LNNK uzticēts vadīt Satiksmes ministriju, ko darīs līdzšinējais ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK). Savukārt PS pārstāvis Imants Lieģis vadīs Aizsardzības ministriju.

Dombrovskis Latvijas politikas praksē ieviesis arī jauninājumu - bez ierastā koalīcijas līguma un valdības deklarācijas, ko paraksta koalīcijas partiju vadītāji, viņš pieprasījis visiem koalīcijas Saeimas deputātiem parakstīties par deklarāciju un neatliekamo darbu izpildes plānu. Tiesību eksperts, Gunārs Kusiņš gan apšaubīja šāda memoranda parakstīšanas juridiskus aspektus, jo tas var būt pretrunā ar Saeimas deputāta statusu, kā arī Saeimas deputātu Ētikas kodeksu, kas nosaka, ka deputātiem nevar uzspiest balsojumu pretēji viņu gribai.

Savukārt līdzšinējais premjers Ivars Godmanis, kura pārstāvētā partija LPP/LC netika iekļauta jaunās valdības koalīcijā, savā pēdējā darba dienā trešdien pauda bažas par to, vai Dombrovska valdībai būs pietiekams atbalsts un vai tā spēs pieņemt smagus un nepopulārus lēmumus.

Jaunās valdības deklarācijā ir veltītas atsevišķas sadaļas vairākām jomām, kuru neizkopšanu pārmeta iepriekšējām valdībām: sabiedrības līdzdalība politiskos procesos, pilsoniskas sabiedrības veicināšana, informācijas sabiedrības attīstība u.c.

Tāpat uzmanība veltīta atsevišķiem resoriem: ārlietām, aizsardzībai, tautsaimniecībai, iekšējai drošībai, kultūrai u.t.t.

"Valdība ir gatava pieņemt sarežģītus un tālredzīgus lēmumus. Tomēr mūsu iedzīvotāju labklājība un drošība turpmākajos gados būs tieši atkarīga ne tikai no valdības pieņemtajiem lēmumiem, bet arī no visas sabiedrības, no katra cilvēka atbildīgas rīcības, sadarbības un atbalsta. Tautsaimniecības lejupslīdes pārvarēšana un dzīves apstākļu uzlabošana ir visu mūsu rokās," pausts deklarācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!