Saeimas atlaišana pašreizējos apstākļos nozīmēs Latvijas valsts ekonomisko krahu, piektdien intervijā Latvijas Radio raidījumam "Krustpunktā" sacīja Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS).
Daudze atkārtoti norādīja, ka Saeima nevarēs izpildīt Valsts prezidenta prasību par Satversmes grozījumu pieņemšanu līdz 31.martam, ātrākais, kad to varot izdarīt, ir 8.aprīlis.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, - ja tiktu uzsākts Saeimas atlaišanas process, "automātiski iestāsies priekšvēlēšanu stāvoklis, kurā pēc definīcijas nepopulāri lēmumi netiek pieņemti". Tas arī nozīmējot, ka netiktu pieņemti valsts budžeta grozījumi, kā arī daudzi citi nepopulāri lēmumi ne Saeimā, ne valdībā.

Uz jautājumu, vai partijas priekšvēlēšanu laikā nav spējīgas pieņemt lēmumus, Daudze atbildēja: "tas ir daudz grūtāk izdarāms, tur ir daudz vairāk vietas un labas augsnes populismam, kas vērstas uz īstermiņa rezultātu".

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers 14.janvārī - dienu pēc grautiņa Vecrīgā - nāca klajā ar paziņojumu un sešiem uzdevumiem valdībai un Saeimai, kuru izpildes termiņš noteikts 31.marts. Viens no uzdevumiem Saeimai bija pieņemt jau augustā iedzīvotājiem solītos Satversmes grozījumus, kas ļauj tautai atlaist Saeimu. Saeimai arī bija uzdots izveidot starptautiskā aizdevuma uzraudzības padomi, kā arī pilnveidot vēlēšanu likumus, novēršot tā dēvēto "lokomotīvju" principu. Šie divi uzdevumi daļēji var tikt uzskatīti par izpildītiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!