Aprīļa sākumā Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca (LELB) izsūtījusi vēstules sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, aicinot baznīcai ziedot, iegādāties vai nomāt kādu no LELB vai tās draudžu īpašumiem, tādējādi atbalstot jauno garīdznieku atalgojuma un sociālā nodrošinājuma projektu.
Vēstulei pievienots nekustamo īpašumu saraksts, kurā baznīca iegādei vai nomai piedāvājusi kopumā 123 īpašumus. Piedāvātas tiek gan mācītājmuižas, ēkas un namīpašumi, gan arī zemes apbūvei un lauksaimniecības zemes.

LELB piedāvāto mācītājmuižu tirgus cena ir amplitūdā no 40 000 līdz vairāk nekā 2,5 miljoniem latu. Dārgākā no sarakstā minētajām mācītājmuižām ir Grobiņas mācītājmuiža 6,84 hektāru platībā, kas tiek pārdota par 2 560 838 latiem. Lielākajai daļai pārējo muižu cena ir no 100 000 līdz 200 000 latu.

Savukārt nomai tiek piedāvātas trīs mācītājmuižas - Kandavas muiža, Sabiles mācītājmuiža un muiža Rendā Īvandas upes krastā, un to nomas cena mēnesī ir no 550 līdz 900 latiem.

Starp namīpašumiem un ēkām tiek piedāvāta daudzstāvu ēka Rīgas klusajā centrā, Elizabetes ielā 4, kuras tirgus cena noteikta 3 210 000 latu, kā arī namīpašums Vecrīgā, Kalēju ielā 8, ar tirgus cenu 1 200 000 latu. Par 500 080 latiem iespējams iegādāties namīpašumu Rīgas centrā, Zvaigžņu ielā 25, bet par 390 000 latu - namīpašumu Liepājas vecpilsētā.

LELB piedāvājusi arī 26 zemes īpašumus komercapbūvei, no kuriem lielākā daļa atrodas Dobelē, Cēsu rajona Straupes pagastā, kā arī Limbažu rajonā. Toties viena no dārgākajām zemēm atrodas Rīgas rajona Ķekavas pagastā, Salaspils apvedceļa malā, ar tirgus cenu 1 162 000 latu. Par 780 000 latu piedāvāts nopirkt zemi komercdarbībai Iecavā, bet par 569 999 latiem - Liepājā, Kolkas ielā 5/9.

No zemēm privātajai apbūvei liela daļa atrodas Rīgas rajonā - Ādažos, Garkalnē, Carnikavā, Ķekavā, Vangažos, Salas pagastā, Salaspilī un Baldonē. No tām dārgākā ir zeme privātai apbūvei 3,13 hektāru platībā Priedkalnē, kas tiek pārdota par 2 800 000 latu, bet otra dārgākā - privātapbūves zeme Gaujas krastā Carnikavā 8,24 hektāru platībā par cenu 1 500 009 lati.

Par 1 144 000 latu tiek pārdota apbūves zeme Piņķos pie Salienas 14,30 hektāru platībā, bet par 1 001 125 latiem tiek pārdota privātapbūves zeme Jelgavā, Stadiona ielā 53. Pārdoti tiek arī vairāki LELB un draudžu īpašumi Saldū, Grobiņā, Jelgavas un Limbažu rajonā un citur.

Vēstulē arī norādīts, ka tuvākā gada laikā plānots pateicības pasākums projekta atbalstītājiem, kura laikā notiks arī labdarības izsole, kuras galvenais objekts būs īpašums jūras krastā Kurzemē.

Kā aģentūrai LETA norādīja LELB Sabiedrisko attiecību komisijas vadītājs Ivars Kupcis, šāda vēstule pirms Lieldienām izsūtīta vairāk nekā 200 sabiedriski un ekonomiski aktīviem cilvēkiem, kuriem varētu būt iespēja atbalstīt LELB Garīdznieku atalgojuma sistēmas darbību ziedojot, iegādājoties vai nomājot kādu no LELB vai draudžu īpašumiem. Tomēr īpašumu saraksts ir brīvi pieejams jebkuram interesentam.

Viņš arī norādīja, ka LELB Īpašumu komisija līdz šim brīdim ir saņēmusi jau vairākus zvanus no potenciālajiem projekta atbalstītājiem, kas izrādījuši interesi šādā veidā projektā iesaistīties. Kopumā no LELB draudžu ziedotajiem īpašumiem līdz šim brīdim pārdota salīdzinoši neliela daļa reģionos, taču darījumu apmērus LELB neatklāj.

Jau ziņots, ka katra no draudzēm, kas pievienojusies centralizētajai Garīdznieku atalgojuma sistēmai, ziedojusi aptuveni trešo daļu no saviem īpašumiem, kurus paredzēts vai nu apsaimniekot atbilstošu ienākumu gūšanai vai arī pakāpeniski pārdot, iegūtos līdzekļus investējot starptautiskos finanšu tirgos.

Kā iepriekš norādījusi LELB, īpašumu pārdošanu ieplānots veikt piecu gadu laikā un ir paredzēts, ka īpašumu pārdošana notiks ar laika aizturi, tādēļ veikts aizņēmums trīs miljonu ASV dolāru (1,3 miljonu latu) apjomā no partnerbaznīcas Misūri Sinodes (ASV), kas jāatmaksā septiņu gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!