Topošajos budžeta grozījumos sociālo budžetu varētu samazināt vēl par 31 miljoniem latu. Valdība vēl nav pieņēmusi galīgo lēmumu, uz kā rēķina varētu notikt samazinājums. Viens no variantiem paredz samazināt “māmiņu algas”. Tāpat LM rosina nepiešķirt ģimenes valsts pabalstu par bērniem vecumā līdz gadam un par bērniem, kuri pārsnieguši 18 gadu vecumu.
Sākotnēji sociālajā budžetā bija paredzēts ietaupīt 82 miljonus latu, taču valdība nolēma, ka ietaupījums būs pat 50 miljoniem latu mazāks. Šo summu valdība cer iegūt, palielinot valsts kasē ieskaitāmo daļu no pensijas otrajam līmenim atvēlētajiem līdzekļiem.

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) skaidroja, ka vecāku pabalstus jeb “māmiņu algas” strādājošiem vecākiem no septembra varētu samazināt par 50%. Šis variants viņam pašam arī šķiet pieņemamākais. Reāla ietekme uz budžeta varētu būt tikai no nākamā gada maija.

Otrais variants paredz šim pabalstam 400 latu griestu noteikšanu, ko savukārt atbalsta finanšu ministrs Einars Repše (JL). Augulis gan minēja, ka šie griesti varētu būt 300 lati.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) norāda, ka galavārds būs jāsaka Labklājības ministrijai, kura iesniegs gan detalizētākus vecāku pabalstu samazināšanas variantus, gan plānus par iespējām pagarināt bezdarbnieka pabalsta izmaksas termiņu vai citādi mainīt bezdarbnieka pabalsta izmaksas kārtību.

Tiesa, premjers akcentēja, ka izmaņas bezdarbnieku pabalsta izmaksas kārtība nedrīkst fiskāli ietekmēt budžetu.

Pēc Auguļa vārdiem, par bezdarbnieka pabalstiem valdība lems jau nākamajā sēdē otrdien.

Repše norādīja, ka samazinājumam vajadzētu būt tādam, kas vienlaikus gan saglabā sociālās aizsardzības kvalitāti, gan arī dod kādu ietaupījumu budžetā. Viņš arī atkārtoja, ka pensijas netiks samazinātas.

LM rosināja, sākot no šā gada 1.septembra, ģimenes valsts pabalstu nepiešķirt par bērniem vecumā līdz 1 gadam un par bērniem, kuri pārsnieguši 18 gadu vecumu. Ģimenes valsts pabalstu izmaksā personai, kura audzina bērnu ne vecāku par 15 gadiem, vai arī ir vecāks par 15 gadiem, kurš mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā, bet ne ilgāk kā līdz bērna 20 gadu vecuma sasniegšanai vai kamēr bērns stājas laulībā. Pabalstu nepiešķir, ja bērns, kurš mācās, saņem stipendiju.

Pabalsta apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē. Par pirmo bērnu pabalsta apmērs ir 8 lati mēnesī, par otro – 9,6 lati, par trešo – 12,8, bet par ceturto un nākamajiem bērniem – 14,4 lati.

LM norāda, ka bērna piedzimšanas pabalsts saglabājams esošajā līmenī, taču vienlaikus risināms jautājums, ievērojot tiesiskās paļāvības principu, par atteikšanos no papildu summas jeb piemaksas, kas tiek izmaksāta pie bērna piedzimšanas pabalsta atkarībā no bērna kārtas numura ģimenē, jo ikvienam zīdainim minimāli nepieciešamo lietu un mantu apjoms ir vienāds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!