Foto: AP/Scanpix

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks demisionējis koalīciju veidojošo partiju nesaskaņu dēļ, vēsta Ukrainas mediji.

Par premjera pienākumu izpildītāju izvirzīts Volodimirs Groismans, kas līdz šim bijis Ministru prezidenta vietnieks reģionālās politikas jautājumos, pavēstījis iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs.

Jaceņuks par savu atkāpšanos paziņojis ceturtdien, 24.jūlijā, uzstājoties Ukrainas parlamentā - Augstākajā Radā. Tādējādi kritis arī viss Ministru kabinets.

"Es paziņoju par savu atkāpšanos saistībā ar koalīcijas izjukšanu un likumdošanas iniciatīvu bloķēšanu," teica Jaceņuks.

"Šī nav labākā valdība valsts vēsturē. Dod Dievs, nākotnē būs paraugvaldība, ja Ukraina saglabāsies un mēs pārdzīvosim šo briesmīgo pārbaudījumu laiku," sacīja politiķis.

Viņš gan piebilda, ka vismaz šī valdība darījusi visu, ko tā spējusi.

"Šodien ir izjukusi koalīcija, šodien nav atbalstīti likumi, un tādēļ nav, ko maksāt karavīriem, miličiem, skolotājiem. Nav, par ko uzpildīt bruņutransportierus. Kādi varianti šādā situācijā ir valdībai?" vaicāja Jaceņuks.

Viņaprāt, viena iespēja ir premjeram veidot jaunu koalīciju. Tomēr tas nozīmētu valdībā iesaistīt komunistu un Reģionu partiju. "To es nekad nedarīšu," lēmumu pamato politiķis.

"Vai es esmu apmierināts ar savu darbu? Protams, ka nē. Gribējās padarīt vairāk, labāk, ātrāk. Tomēr, atbildot uz jautājumu, vai mēs visi padarījām tik, cik varējām, cik bija mūsu spēkos, es atbildēšu apstiprinoši," paziņoja Jaceņuks.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko paudis cerību, ka, neraugoties uz valdības krišanu un koalīcijas izjukšanu, parlaments turpinās darbu un pieņems valstij svarīgus lēmumus arī bez koalīcijas.

Groismans nav nevienas politiskās partijas biedrs. Viņš vada komisiju, kas izmeklē 17.jūlijā Ukrainā piedzīvoto aviokatastrofu, kad tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna, nogalinot 298 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!