Apsveicam! Tu to atradi! Tīšām vai nejauši! Kāpēc šis apslēptais konteiners te atrodas? Kas tās par lietām konteinera iekšienē? Konteiners ir daļa no spēles, kas domāta tiem, kuri lieto globālo pozīcijas noteikšanas sistēmu (GPS – global positioning system).
Spēles iniciators noslēpj “dārgumu” (konteineru un tā saturu) un publicē precīzas koordinātes, lai citi GPS spēlētāji var sākt “dārgumu” meklēt. “Dārgumu meklēšana” (geocaching) ir salīdzinoši jauna parādība, tādēļ tās noteikumi ir ļoti vienkārši: 1) paņemt kaut ko no slēptuves, 2) ielikt kaut ko slēptuvē un 3) uzrakstīt par to uzskaites žurnālā. Šīs augsttehnoloģiskās spēles pamatā ir GPS sistēma, kas sastāv no 24 pavadoņiem un 5 zemes stacijām. Riņķojot apmēram 19 000 km virs Zemes, pavadoņi pārraida zemas jaudas radiosignālus UHF viļņu (ultra high frequency) diapazonā.

Mērot signālu pienākšanas laiku no vismaz četriem satelītiem, ar portatīvo GPS iekārtu iespējams noteikt savu atrašanās vietu praktiski jebkurā vietā uz planētas. Vēl pavisam nesen ASV valdība kropļoja GPS signālus, lai tos varētu uztvert precīzi tikai militāristi. Bet 2000. gada maijā Klintona administrācija pārtrauca signālu kropļošanu, dodot iespēju civilajām GPS iekārtām noteikt atrašanās vietu ar 6 – 12 m precizitāti. Drīz pēc tam vairākas kompānijas ieviesa viegli lietojamus uztvērējus ar iemontētām kartēm un ekrāniem, kuri darbojas līdzīgi interneta mājas lapām.

Pēc “Dārgumu meklēšanas” mājas lapas datiem, pasaulē pašlaik ir nepilni 80 000 slēptuvju vairāk kā 190 valstīs. Pēc šīs pašas lappuses datiem Latvijā ir 8 slēptuves. Tehnomāni! GPS rokās un uz priekšu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!