Valmieras rajona Rubenes banzīcas grīdas atjaunošanas laikā atrastas unikālas senas kapenes, par kuru pastāvēšanu līdz šim nebija ziņu, stāsta Kocēnu pagasta padomes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Olmanis.
"Draudze bija nolēmusi atjaunot banzīcas grīdu - remonts senajā celtnē pēdējo reizi veikts pēc Zviedru kara 18.gadsimtā. Pašvaldība palīdzēja ar dēļiem. Uzlaužot veco grīdu zem altāra, celtniekiem atklājās pussabrukusi ieeja uz līdz šim nezināmām kapenēm," teica Olmanis.

Ieeja no gruvešiem atbrīvota un pa to iekļūts aptuveni piecus metrus garā un aptuveni 1,5 metrus platā telpā, kuras augstums bijis "cilvēka augumā".

Olmanis lēsa, ka kapenes varētu būt uzceltas reizē ar baznīcu - 12., 13.gadsimtā.

"Senas leģendas vēsta, ka Livonijas Indriķis apglabāts Rubenes baznīcā zem altāra," teica Olmanis. To gan kapeņu atradējiem un vēsturniekiem neizdevās noskaidrot, tomēr uzieti vairāki uzraksti, kuri nofotografēti un nodoti vēsturniekiem.

Savukārt mācītāja telpā pirms altāra pēc grīdas uzlaušanas būvgružos atrasts daudz cilvēku kaulu, tomēr to izvietojums liecinājis, ka tos jau skārusi cilvēka roka - tie bijuši izmētāti. Pavisam uzietas aptuveni 20 cilvēku mirstīgās atliekas. Dažus kaulus paņēma vēsturnieki pētniecības vajadzībām, bet pārējie salikti zārkā un tiks apglabāti.

"Nākamgad vasarā pēc visu formalitāšu nokārtošanas domājam turpināt kapeņu pētīšanu un apsvērt iespējas, kā šo vietu atklāt apskatēm plašākai publikai," teica Olmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!