Foto: Publicitātes attēli
Tie, kas ik gadu atvaļinājuma laikā meklē ideālo vietu zemes virsū, būs patīkami pārsteigti, nonākot Batumi kūrortā Gruzijā.

Kādam jābūt perfektam kūrortam? Apkopojot populārākās jelkad izrunātās vai uzrakstītās atbildes uz šo jautājumu, taptu skaidrs sekojošais: šādam kūrortam katrā ziņā ir jāatrodas siltas jūras krastā kādā saulainā zemē, kur gaisa un ūdens temperatūra lutina ja ne gluži visu cauru gadu, tad vismaz pusi no 12 mēnešiem gan. Lai vai uz kuru pusi atpūtnieks pagrieztos, viņam ir jāredz elpu aizraujošas ainavas, vēlams - atšķirīgas (pa labi - pludmale, pa kreisi - augsti kalni vai apburoši parki). Turklāt šī idille nedrīkst būt nogurdinoša - tūrista laimei vajadzīgs ne vien sauļošanās zvilnis un dzidrs baseins, bet arī piedāvājums doties tuvākās un tālākās ekskursijās, klejojumos un izpētes braucienos. Tādēļ priekšroka ideālo kūrortu topā noteikti tiek dota vietām ar fascinējošu vēsturi un tās atstātajām liecībām. Ja vēl klāt nāk iespēja viegli sasniegt galamērķi, iespēja nesatraukties par atvaļinājuma dārdzību un iespēja iegūt jaunus draugus, ideālā kūrorta skice ir gatava.

Taču - vai visi šie parametri kaut kur ir sastopami vienuviet? Jā, šāda vieta pasaulē patiešām eksistē, turklāt nemaz ne tik tālu no Latvijas. Melnās jūras krastā, reģionā, kur Eiropa robežojas ar Āziju, ir Batumi pilsēta - mūsdienīgs kūrorts, kas apmeklētājiem piedāvā it visus nupat minētos priekus.

Batumi atrodas Gruzijas Rietumu piekrastē - dažu simtu kilometru attālumā no galvaspilsētas Tbilisi un pavisam tuvu Turcijai. Tie tūristi, kas paviesojušies Turcijas kūrortos Melnās jūras piekrastē, iztēlojoties Batumi, droši var vilkt paralēles klimata un ainavu ziņā - šeit ir maigs subtropu klimats, kalnaini skati un gleznaina jūra. Taču kultūrvēsturiski ziemeļnieka un kādreizējās Padomijas pēcteča dabai tuvāks ir brālīgo gruzīnu dzīves ritms un valsts vēsturisko līkloču stāsts, tāpēc, ja jāizvēlas starp dažādiem Melnās jūras kūrortiem, Gruzijas Batumi katrā ziņā būs emocionāli bagātākā no visām kavas kārtīm.    

Atpūtnieku sezona šeit ilgst apmēram pusgadu - no aprīļa līdz oktobra sākumam. Batumi ir pilsēta, kas nemitīgi top un tā kļūst arvien modernāka, mūsdienīgāka un pieslīpējas tūristu vajadzībām, tajā pat laikā saglabājot vietas vēsturiskās bagātības. Atšķirībā no mazajiem ciematiņiem Gruzijas iekšzemē, šeit jums neatrast daudz mežonīguma un pirmatnīguma - Batumi ir vieta, kurp jādodas brīdī, kad uznāk vēlme pēc atpūtas komfortablos un mierīgos apstākļos. Laiskajās neko-negribu-darīt dienās Batumi paver iespēju klejot pa skaistām pludmalēm, peldēties jūrā, baudīt pilsētas promenādes saviesīgumu vai viesnīcas mājīgumu. Piedzīvojumu kāres dienās ir neskaitāmas iespējas atklāt ko jaunu un daudzu citu svešzemnieku neatklātu.

Batumi, kas tiek dēvēta arī par Gruzijas otro galvaspilsētu, mīt nepilni 200 000 pamatiedzīvotāji un vēl paprāvs pulks pilsētas viesu, tāpēc izklaides cienītāji šeit pamatoti var cerēt uz lielākām pilsētām raksturīgo aktīvo saviesīgo dzīvi. Tāpat arī populārākajās peldvietās ir pieejams viss sauļotāja ekipējums, kas zvilnēšanu oļiem nosētajā pludmalē darīs patiešām ērtu, un, neizejot no liedaga, pieejami ēdieni, dzērieni un visdažādāko veidu ūdenstransporta līdzekļi un peldobjekti . Krodziņi šeit stiepjas virknēs gar piekrasti un mazliet atgādina Vidusjūras kūrortiem tik raksturīgo atmosfēru.

Savukārt kultūras un dabas mīļi gan pašā pilsētā, gan tās tuvējā apkaimē var aplūkot dažādus neparastus galamērķus - mošejas, katoļu, armēņu un pareizticīgo baznīcas, ievērojamo zelta aunādas statuju, kā arī Pompeju arhitektūras pārpalikumu līdzinieku Goni cietoksni (Batumi savulaik bijusi gan Senās Grieķijas, gan Romas impērijas kolonija, kā arī piedzīvojusi vairākas turku iekarotāju vizītes un bijusi Krievijas impērijas un Padomju Savienības sastāvā), kas atrodas mazliet ārpus pilsētas un ir celts vēl pirms mūsu ēras. Pilsētas tiešā tuvumā atrodas arī 1912. gadā dibinātais botāniskais dārzs ar diviem tūkstošiem augu šķirņu no gandrīz visiem pasaules kontinentiem, kā arī patiešām augstais Mahunceti ūdenskritums, kuru ieskauj ne ar ko nesalīdzināmi skati. Turpat netālu apskatāms viens no Gruzijas senākajiem tiltiem, kas celts bez saistvielām.

Izvēloties savu atvaļinājumu pavadīt Batumi, jūs pavisam noteikti lieliski pavadīsiet laiku un atklāsiet daudz jauna. Bez tam, ja ceļosiet uz Batumi rudens sākumā vai agrā pavasarī, jūs pagarināsiet savu vasaru vismaz par mēnesi.

Georgia

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!