Foto: Publicitātes foto

Krimā krieviem nekas nedraudēja, apgalvo "Saskaņas" saraksta līderis Eiropas Parlamenta vēlēšanām Saeimas deputāts Boriss Cilevičs.

Protams, ka argumentus par to, ka Krimā bija jāaizstāv krievi, ir ļoti grūti nopietni apspriest, uzsver Cilevičs. Viņaprāt, Krima ir tā vieta, kur krievi bija vislabāk aizsargāti visā Eiropā, varbūt pat, ieskaitot pašu Krieviju.

"Promaskaviskie noskaņojumi Krimā vienmēr bija lieli. Man ir pamats domāt, ja nebūtu Krievijas iejaukšanās, scenārijs būtu cits, Krimā varētu būt diezgan liela dažādu politisko spēku vienprātība, ka Krimai jācīnās par lielāku autonomiju Ukrainas sastāvā, nevis par pievienošanos Krievijai," saka Cilevičs.

Pēc Cileviča domām, galvenais ir novērst tālāku vardarbības eskalāciju Ukrainā. Situācija šajā valstī esot diezgan eksplozīva. Pieaugot konfrontācija Ukrainas austrumu reģionos, kas var izvērsties atklātās, asiņainās sadursmēs. Ja Krievija izlems sākt militāru operāciju Ukrainas dienvidaustrumos, bez upuriem neiztikt. Tas, Cileviča skatījumā, ir jautājums, par kuru ASV, ES, Krievijai un Ukrainai vajadzētu sēsties pie sarunu galda un formulēt kopīgu pozīciju, lai novērstu iespējamo vardarbību.

Ir jāmēģina to darīt, jo neviens cits to nedarīs. Amerika, protams, ir ļoti spēcīga, bet tā ir patālu no Ukrainas. Šobrīd mēs esam dziļā krīzē un faktiski izvēles priekšā - vai atjaunosies jauns aukstais karš, vai tomēr izdosies no jauna nodibināt kādu dialogu ar Krieviju, uzsver "Saskaņas" saraksta līderis.

Pēc Cileviča domām, no paša sākuma bija jācenšas iesaistīt Krieviju dialogā un kopīgi jāmēģina palīdzēt Ukrainai iziet no krīzes. "Maidana uzvara Rietumos tika pasniegta kā Krievijas sakāve.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins kā autoritatīvs un diezgan autoritārs vadītājs, protams, nevarēja ar to samierināties. Tas ļoti nopietni iedragātu gan Krievijas kā valsts, gan paša Putina imidžu. Tagad daudzi kolēģi Eiropā par Krimas aneksiju saka: "Nu kas to varēja paredzēt!" Varēja un vajadzēja paredzēt. Mums ir tik daudz visādu analītiķu - vai kāds viņiem patiešām uzdeva šo jautājumu? Tagad mēs atbalstām Maidanu, atbalstām prorietumnieciskos spēkus, Ukrainas eksprezidents Viktors Janukovičs ir padzīts. Kas notiks tālāk? Krievija reaģēja ļoti prognozējami. Tagad Putina reitings ir virs 80% - augstāks nekā jebkad iepriekš. Putins savu panāca, "paņēma" Krimu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!