Foto: Publicitātes attēli
Kā tveicīgos vasaras vakaros vislabāk atslābināties? Dienas noslēgumu pavisam noteikti patīkamāku vērtīs glāze laba vīna. Jo labāk, ja ir iespēja šo glāzi izmalkot valstī, kur vīns gatavots. Ja esat iecerējuši doties uz Gruziju, katrā ziņā nodegustējiet vietējo vīndaru darba augļus!

Gruzijas vīnu kultūra nav atdalāma no dzīvespriecīgās noskaņas, ko tā sev nes līdzi. Jaunām idejām tik pateicīgo atmosfēru lieliski raksturo fragments no grāmatas "Kādas ķecerības vēsture". Kinofestivāla "Arsenāls" dibinātājs Augusts Sukuts šeit atceras pašu pirmo "Arsenālu" (1986.gadā), kad viņš, kopā ar kolēģiem no Gruzijas spriežot par kino, baudījis vīnu:

"Naktīs parasti tiekamies manā dzīvoklī. Es esmu izvilcis garo galdu, ap to izvietojas gandrīz divdesmit cilvēku, gaismu dod malu malās saliktas sveces. Visam pāri gruzīnu tamada Iraklijs Kvirikadze, viņam pie sāna jaunā sieva Nana Džordžadze, līdzās Arvo Iho, Miks Zvirbulis, Andrejs Plahovs... Iraklijs stāsta par labvēlīgo situāciju Gruzijas kinostudijā, kuru vada Krusttēvs Rezo Čheidze, un uzsauc tostu par to, lai visiem būtu tāds jumts. Un Cinandali mijas ar Ahašeni, un Hvančkara ar Saperavi. No šā brīža mēs režisoriem sakām tā - jūs esat aicināti uz "Arsenālu", katrs ir saņēmis savu ielūgumu, un mēs vairs nevērtējam, kurš no jums labāks, kurš sliktāks. Jūs esat vienlīdzīgi savā dažādībā, un katrs no jums saņems tieši tādu pašu balvu kā citi."

Svešvārdos apjukušākajiem jāpaskaidro, ka "Cinandali", "Ahašeni", "Hvančkara" un "Saperavi" ir vīnu nosaukumi. Iespējams, tieši minēto vīnu ietekmē Sukutam prātā ienāca "Arsenālu" tik raksturojošā ideja par to, ka visi režisori ir vienlīdzīgi - visi festivāla dalībnieki ir uzvarētāji.  

Kas Gruzijas vīnu padara tik īpašu un atšķirīgu no citiem?

Gruzijas teritorijā ar vīna audzēšanu un darīšanu nodarbojas jau vairāk nekā 7000 gadu, turklāt nevienā citā vīnu kultūras valstī nav tik daudz vīnogu šķirņu kā Gruzijā - visā pasaulē ir pāris tūkstošu šķirņu, un 500 no tām sastopamas Gruzijā.

Daudzi valodnieki uzskata, ka vārds 'vīns' (angļu 'wine', vācu 'Wein' utt.) cēlies no gruzīnu valodas vārda 'gvino', līdz ar to nebūtu pārspīlēti Gruziju dēvēt par vīna šūpuļzemi. Turklāt vīna kultūra Gruzijā ir cieši saistīta ar kristietības reliģiskajām tradīcijām, un vēl šobaltdien tradicionāli maltītes laikā pirmais tosts tiek teikts par godu Dievam.

Vīnogulājus gruzīni uzskata turpat vai par saviem bērniem - līdzības starp vīnogu stādu aprūpi un bērna audzināšanu apcerētas ne vienā vien literārā darbā un šo pašu salīdzinājumu jums pateiks gandrīz vai ikviens klātienē sastapts vīndaris.



Ja valstī ir tik daudz vīnogu šķirņu, vīnu un vīndaru, var rasties grūtības izlemt, ko no plašā klāsta vērts nobaudīt. Lūk, īss ceļvedis pa izcilākajām un pazīstamākajām vīnu šķirnēm.

Gruzijā ir pieci vīna reģioni: Kahetija (pamatā vīns tiek darīts no sarkanajām Saperavi vīnogām, šī reģiona vīni satur augstu skābuma un miecvielu līmeni, tiem piemīt žāvētu augļu aromāts), Kvartli (galvenokārt tur tiek audzētas Chardonnay, Aligote, Pinot Blanc, Činuri, Pinot Noir, Tavkveri un Saperavi vīnogas), Imereti (reģions specializējās uz viegliem sarkanvīniem ar zemu alkohola saturu), Rača-Lečkumi un Kvermo-Svaneti (specializējas uz pussaldajiem vīniem), kā arī Adžārija.

Reģioni tiek iedalīti sīkākās mikrozonās (Mukuzani, Cinandali, Manavi, Kvareli u.c.), un vairums vīnogu šķirņu nodēvētas lielo reģionu, mikroreģionu vai ciematu vārdos.

Gruzijā visiecienītākie ir dabiski pussaldie vīni, un parasti vīnu šķirnes tiek veidotas, no divu vai vairāku šķirņu vīnogām. 

Visplatītākās vīnogu šķirnes ir Rkatciteli un Saperavi. Rkatsiteli ir aukstumizturīga šķirne ar palielām gaišajām vīnogām, populārākā Gruzijas baltvīnu sastāvdaļa. Savukārt Saperavi ir izcilas kvalitātes tumši sarkanas vīnogas. Vīnam, kas pagatavots no šīm ogām, piemīt īpaša smarža un piesātināta krāsa. Šo vīnogu šķirni bieži izmanto kombinācijā ar citu šķirņu vīnogām. Saperavi parasti tiek izmantots pussaldo galda vīnu pagatavošanā. Atkarībā no noturēšanas ilguma, no šīm vīnogām tiek gatavots  "Saperavi" vīns (noturēts vienu gadu), "Kindzmarauli" (divus gadus) vai "Mukuzani" (trīs un vairāk). Citas ne mazāk izcilas šķirnes: Mtsvane, Tsolikauri, Mudžuretuli, Odžaleši, Cabernet Sauvignon, Izabella, Tavkveri u.c.

Lūk, populārākās Gruzijas vīnu šķirnes:

Saperavi - tipisks Gruzijas sarkanvīns tam raksturīgajā piesātināti sarkanajā krāsā;

Cinandali - baltvīnu karalis, vīns ar augļu aromātu un samtaini aveņainu garšu. Tas tiek darīts no Rkatsiteli un Mtsvane vīnogām;

Hvančkara - dabiski pussalds sarkanvīns tumši zemeņainā krāsā. Tam piemīt spēcīga smarža un samtaina garša;

Mukuzani - viens no izcilākajiem sarkanvīniem. Vīnam ir rubīna nokrāsa un bagātīga garšas buķete;

Ahašeni - pussaldais vīns granātābolu krāsā un ar šokolādīgu smaržu. Daudzu starptautisku vīnu izstāžu uzvarētājs, gatavots vienīgi no Saperavi šķirnes vīnogām;

Kindzamarauli - augstvērtīgs un starptautiski atzīts pussaldais vīns;

Pirosmani - gards pussaldais sarkanvīns, gatavots no Tsolikauri, un Tsitska vīnogu šķirnēm;

Tbilisuri - pussausais rozē vīns, kas gatavots no Saperavi, Cabernet and Rkatsiteli vīnogām. Tam ir piesātināta garša un zems alkohola līmenis;

Khihvi - pēc senatnīgām tradīcijām pagatavots deserta baltvīns dzintara krāsā. Satur 15% alkohola;

Kardanakhi - stiprināts baltvīns ar portvīna garšu un medus aromātu. Gatavots no Rkatsiteli vīnogām;

Odžaleši - vens no izcilākajiem pussaldajiem sarkanvīniem, darīts no tāda paša nosaukuma vīnogu šķirnes. Tas ir rubīnsarkanā krāsā un tam piemīt piesātināta garša.

Jāpiebilst, ka šeit minētie ir tikai daži no daudzos desmitos mērāmajiem izcilajiem Gruzijas vīniem. Lai arī Latvijā nu ir nopērkami daudzi augstvērtīgi Gruzijā darīti vīni, visinteresantākos atklājumus, protams, veiksiet, paviesojoties kādā no vīnu tradīcijām bagātajiem reģioniem.

Georgia

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!