Ceturtdien, 21.oktobrī plkst. 16.00, Pārventas bibliotēkā, notiks izstādes "Pirts tradīcijas četrās Eiropas valstīs. Latvija, Somija, Turcija, Ungārija" atklāšana.

Foto galerija

Šīs starptautiskās izstādes iniciatore ir Somijas vēstniece Latvijā Marija Sereniusa (Maria Serenius). Izstādi organizējusi Somijas vēstniecība Latvijā, Tamperes muzeja centrs Vapriikki (Somija), biedrības"Latvijas pirts savienība" un "Latvijas pirts".

Laika gaitā un dažādu kultūru ietekmē pirts tradīcijas un ieražas ir mainījušās. Latvija un Somija ar radniecīgām pirts tradīcijām pārstāv Eiropas ziemeļu daļu. Latvijā pirts tradīcijas ir līdzīgas citu Ziemeļeiropas tautu tradīcijām, kuru pamatā ir pirts fizioloģiskā un garīgā iedarbība uz cilvēka organismu. Latvijā līdz mūsdienām ir pārmantota tradīcija pirtī izmantot dažādus dabas augus. Ar to latviešu pirts būtiski atšķiras no citu Ziemeļeiropas tautu pirts ieražām.     

Izstādē redzamās fotogrāfijas sniedz ieskatu četru Eiropas valstu pirts tradīcijās, dod iespēju iepazīt citu tautu kultūru, palīdz uzzināt vairāk pašiem par sevi, vienam par otru un to, kā izbaudīt dažādās pirts procedūras. Somu fotogrāfs Jari Jetsonens ir plaši pazīstams kā arhitektūras objektu fotogrāfs un speciālists. Latvijā jau ir bijušas divas viņa fotogrāfiju izstādes - "Sakrālā telpa" 2006. gadā un "Somu arhitektu vasaras mājas" 2008. gadā. Bez arhitektūras objektiem viņu interesē arī pirtis un pirtī iešanas tradīcijas pasaulē. Kopā ar vēl vienu pirts entuziastu, profesoru Juhu Pentikainenu, viņi 2001. gadā izdeva grāmatu "Somu Sauna, Japāņu Furo, Indiāņu Inipi", kura iepazīstina ar sviedrējošās pirts tradīcijām trīs kontinentos. Šīs izstādes fotogrāfijas ir tapušas Somijas, Turcijas un Ungārijas pirtīs, un tās parāda Eiropas pirts tradīciju vienotību.

Latviešu pirts tradīcijām veltītajā izstādes sadaļā fotogrāfiju autori ir dizainers un LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes lektors Agris Dzilna un Dainis Jansons, kurš pieder plašajai pirtsmīļu saimei, un ir radis iespēju apvienot pirtī iešanu ar fotografēšanu.

Izstāde Pārventas bibliotēkā  apskatāma līdz 20. novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!