Foto: Publicitātes attēli
Kaut arī no kopumā Latvijā izsmēķētajām cigaretēm kontrabandas smēķu apjoms samazinājies, vairākās pilsētās, galvenokārt Latgalē, kontrabandas cigarešu īpatsvars saglabājies ļoti augsts. Melnajā topa galvgalī ierindojas arī Saldus un Kuldīga.

Kā liecina jaunākais tirgus pētījumu kompānijas Nielsen "Tukšo paciņu pētījums", 2015. gada 4. ceturksnī no kopumā Latvijā izsmēķētajām 24,8% bijušas kontrabandas cigaretes. Tas ir zemākais rādītājs pēdējo sešu gadu laikā. Tomēr pētījums atklāj citus satraucošus datus. Populārākās kontrabandas cigaretes ir Daugavpilī (50,1%), Krāslavā (38,8%), Alūksnē (38,3%) un Ludzā (34,6%). Ņemot vērā, ka cigarešu kontrabandas ceļi uz Latviju ved no Austrumu un ES ārējās robežas, kontrabandas augstais īpatsvars šajās pilsētās nav liels pārsteigums.

Neparasti, ka kontrabandas cigarešu kartē izceļas arī Saldus, Kuldīga un Jūrmala. Šajās pilsētās, salīdzinot ar iepriekšējo pētījumu, konstatēts straujš kāpums. Saldū konstatēts, ka 42,9% no tukšajām paciņām nav ar Latvijas akcīzes marķējumu, bet gan kontrabandas prece, par kuru nodokļi valstī nav samaksāti. Saldū ir otrs augstākais kontrabandas cigarešu īpatsvars aiz Daugavpils. (!) Kuldīgā šis rādītājs ir vien nedaudz zemāks - 38,6%, bet Jūrmalā - 38,1%.

Iepriekšējā pētījumā, kas tika veikts 2014. gada nogalē, Saldus, Kuldīga un Jūrmala kontrabandas cigarešu kartē nebija izceltas. Visvairāk kontrabandas cigaretes Latvijā tika patērētas Daugavpilī (62,4%), Līvānos (45,2%), Ludzā (42%) un Ventspilī (38,5%), liecina 2014. gada pētījums. Arī Rīgā rādītājs bija augsts - 26,2%, iepretim 22,8% jaunākajā pētījumā.

Valsts ieņēmumu dienests informē, ka salīdzinājumā ar 2013.gadu, visu tiesībaizsardzības iestāžu kopā izņemto cigarešu skaits ir pieaudzis 1,9 reizes, savukārt VID struktūrvienību izņemto cigarešu skaits šajā laika periodā ir pieaudzis 2,5 reizes. Arī uzsākto kriminālprocesu skaits kopš 2013. gada pieaudzis par 58%.

Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālā asociācija (TIRNA), kuras biedri kopā nodrošina gandrīz 100% no Latvijas legālajā tirgū pārdotajām cigaretēm, nākusi klajā ar vairākiem priekšlikumiem turpmākai kontrabandas mazināšanai. Kā galvenais no nelegālo tirgu ierobežojošiem faktoriem minēta pārdomāta nodokļu politika -paredzama, ar pakāpenisku nodokļu likmju paaugstināšanu.

Tāpat svarīgi ir ES ārējās robežas stiprināšanas pasākumi, tiesībsargājošo institūciju kapacitātes stiprināšana un legālo produktu pieejamība tirgū. TIRNA uzskata, ka labākus rezultātus kontrabandas apkarošanā dotu arī efektīvāka sodu sistēma, kas nodrošinātu ātru un efektīvu soda piemērošanu neilgi pēc pārkāpuma izdarīšanas.

Lauvas tiesa jeb 66,3% no kontrabandas cigaretēm Latvijā ievestas no Baltkrievijas, liecina jaunākā „Tukšo paciņu pētījuma" dati. Latvijas nelikumīgajā cigarešu tirgū izplatītākie ir Grodno Tobacco zīmoli: Premier, NZ, Fest, Queen un Minsk. Iepriekš arī tiesībsargi apliecinājuši, ka tieši Baltkrievijas cigaretes ievērojamās cenu starpības dēļ rada lielākās galvassāpes. No Krievijas, kas nedaudz paaugstinājusi attiecīgos nodokļus, Latvijā ieceļojuši 22,5% kontrabandas cigarešu, bet pārējās - no Ukrainas, Kirgizstānas, Lietuvas u.c. valstīm.

Pētījums, savācot 4900 tukšās cigarešu paciņas, veikts 2015. gada septembrī 25 Latvijas lielākajās pilsētās, kas aptver 60,3% no kopējā iedzīvotāju skaita Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!