Foto: Publicitātes foto

Mazajā ģildē, 11. decembrī savu ikgadējo Ziemassvētku un jubilejas koncertu "Fantāzija" sniegs Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris "Sōla". Koncertā piedalīsies Vidzemes kamerorķestris, kontrtenors Sergejs Jēgers un pianists Mārtiņš Zilberts, portālu "Delfi" informē kora pārstāvji.

"Šoreiz koncerts būs īpašs ar to, ka tā būs pirmā plašākā atrādīšanās Rīgas publikai pēc panākumiem Pasaules koru olimpiādē šī gada jūlijā Sinsinati pilsētā Amerikā. Šis notikums, kā arī kora vēlme nemitīgi izvirzīt jaunus mērķus ir iemesls tam, lai padarītu šo atkalredzēšanos tik nozīmīgu, kora 14 gadu jubilejas koncertā pieaicinot viesus," raksta kora pārstāvji.

Kora "Sōla" mākslinieciskais vadītājs Kaspars Ādamsons stāsta: "Koncerta pirmajā daļā dzirdēsiet kora a cappella dziedājumu, kura ietvaros skanēs latviešu komponistu radīta kormūzika – gan latviešu romantiķu paaudzes, gan mūsdienu autoru darbi. Programmā iekļauti arī divi skaņdarbi, kuru autors ir jaunais kora "Sōla" diriģents Jēkabs Jančevskis. Koncerta otrajā daļā kopā ar Vidzemes kamerorķestri un solistiem Sergeju Jēgeru un Mārtiņu Zilbertu skanēs divi pasaulē plašu atzinību guvuši opusi: fragmenti no Georga Frīdriha Hendeļa oratorijas "Mesija" HWV 56 un Ludviga van Bēthovena "Fantāzija" klavierēm, korim un orķestrim do minorā op. 80."

Bēthovena meistardarbu "Fantāzija" Latvijā nemaz tik bieži neatskaņo. To izpildīt ierosināja Mārtiņš Zilberts, kurš ir sens kora muzikālais domubiedrs. Šī sadarbība būs kā turpinājums pirms pieciem gadiem kopīgi sniegtajam priekšnesumam Zilberta jubilejas koncerta ietvaros.

Kontrtenors Sergejs Jēgers jau vairākus gadus uzskatāms par lielisku senās mūzikas interpretu. Katra viņa piedalīšanās G. F. Hendeļa "Mesijas" atskaņojumā ir augstvērtīgs notikums.

Zināmā mērā Vidzemes kamerorķestra piedalīšanās koncertā ir simboliska, jo tā mākslinieciskais vadītājs Andris Veismanis bija Kaspara Ādamsona diriģēšanas pasniedzējs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Tieši tāpēc K. Ādamsonam, pēc divu gadu ilgas profesionālo iemaņu papildināšanās orķestra diriģēšanā Tallinas Mūzikas un teātra akadēmijā, kā arī Stokholmas Karaliskās mūzikas akadēmijā, ir prieks stāties Vidzemes kamerorķestra priekšā.

Jau iepriekš "Sōla" ir sadarbojusies ar orķestriem, tomēr izvērstas formas skaņdarbus koris nav izpildījis kopš 2010. gada, kad kopā ar festivāla "Musique en Morvan" orķestri Francijas pilsētā Otunā atskaņoja V. A. Mocarta "Mesa" do minorā diriģenta Pjēra Kao (Pierre Cao) vadībā.

Pirmās 200 biļetes uz koncertu maksā 4 latus. Biļetes var iegādāties "Biļešu serviss" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!